Se intensifică cererea medicamentului Iodura de potasiu în frica provocată de posibilitatea unui atac nuclear

Foto: evz.ro
184

În urma conflictului militar provocat de Rusia în Ucraina, românii și-au amintit de un medicament administrat în regimul comunist, după dezastrul de la Cernobîl din 1986.

Românii solicită medicamentul în farmacii

În prezent, în farmaciile din Bucureşti, un procent de 10% dintre clienți, au solicitat în ziua de luni, 28 februarie, iodură de potasiu. Lucrătoarea din farmacie spune că oamenii se tem de posibilitatea unui atac nuclear.

Astfel, „Azi, ca niciodată, 10% din clienți mi-au cerut iodură de potasiu. La scurt timp mi-am dat seama că, de fapt, oamenii se gândesc că ne atacă Putin cu armele nucleare. Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare, pentru că previne absorbiția iodului radioactiv în tiroidă”, a declarat o farmacistă din București pentru gândul.ro

Din punct de vedere al preţului, aceasta a mai spus pentru sursa menționată că prețul medicamentului respectiv a crescut foarte mult în doar 24 de ore.

Concret, „O clientă mi-a spus că duminică se uitase pe internet și era 30 de lei un flacon cu iodură de potasiu, iar luni costa 70 de lei”, a explicat farmacista.

Iodura de potasiu și frica provocată de posibilitatea unui atac nuclear

În contextul socio-medical, în anul 1986, regimul comunist a început o campanie de distribuire a acestui medicament, mai ales în rândul copiilor, după teribilul accident de la Cernobâl. Recent, în spațiul public au apărut mai multe informații potrivit cărora rușii ar fi bombardat o instalație de la Cernobîl și s-ar fi ridicat gradul de radiații în zonă.

Totuși, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a informat anterior că, potrivit unei notificări trimisă de Autoritatea pentru reglementare a energiei nucleare din Ucraina, centralele nucleare operaţionale de pe teritoriul țării  funcţionează în siguranţă şi nu au avut loc „distrugeri” la facilităţile de la fosta centrala nucleară de la Cernobîl.

În plus, o reacție în acest sens a venit și de la directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi. Acesta declara anterior că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel.

În cel mai bun mod de calmare, el mai preciza că până acum nu se poate vorbi de pierderi sau distrugeri.

Astfel, „Cu privire la situaţia de la Centrala Nucleară Cernobîl, Ucraina a informat IAEA că „forţe armate neidentificate” au preluat controlul asupra tuturor facilităţilor de la Cernobîl, localizate în zona de excluziune. Omologii au adăugat că nu au existat pierderi sau distrugeri ale site-ului industrial.

Directorul general Grossi a spus că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel”, se arată în declaraţia AIEA.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata