Aperitive săseşti – checul

Checul servit ca și aperitiv este o specialitate săsească, care se prepară și de către gospodinele ce nu sunt de etnie germană din Ardeal. Majoritatea se așteaptă ca un chec să se servească la desert, însă checul aperitiv se pune primul la masă.

Rețeta checului a fost culeasă de la gospodinele săsoaice din zona de nord a județului Sibiu de către Aurelia Rusu, autoarea celei mai noi cărți de bucate din Sibiu, „Gătim împreună în Casa Baronului”.

Pentru checul aperitiv săsesc avem nevoie de următoarele ingrediente: 200 grame făină, 2 ouă, 100 grame măsline negre, fără sâmburi, 400 grame șuncă sau salam, 150 de grame de telemea de oaie, 200 de ml de lapte, 2 felii de gogoșari murați, 4 linguri de ulei, un pliculeț de praf de copt, 85 de grame de cașcaval, sare și piper.

Se taie șunca în cubulețe, cașcavalul se dă prin răzătoarea mare, iar brânza se frământă bine cu furculița sau o dăm prin răzătoare. Se adaugă măslinele fără sâmburi, tăiate mărunt și feliile de gogoșari, de asemenea, toate tăiate în cubulețe. Într-un castron punem făina și praful de copt și apoi mestecăm. Ouăle se sparg într-o farfurie și le batem cu furculița; se adaugă laptele și brânza și amestecăm până se omogenizează.

Peste compoziție, adăugăm șunca, măslinele, gogoșarul, cașcavalul, uleiul, piperul, sarea și amestecăm. Se pune totul într-o tavă de chec și se coace la foc mic timp de 45 de minute. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata