Aproximativ 3.300 de absolvenţi de Drept s-au înscris pentru admiterea în magistratură

Aproximativ 3.300 de absolvenţi de Drept candidează pentru cele 200 de locuri de judecător şi procuror scoase la concurs de Consiliul Superior al Magistraturii, care organizează începând cu 26 august examenul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii.

Potrivit site-ului CSM, la concurs s-au înscris 3.290 de candidaţi, dintre care, după verificarea condiţiilor de înscriere, 67 de persoane au renunţat sau au fost respinse.

Anul trecut, la concursul de admitere la INM s-au înscris peste 2.800 de absolvenţi de drept.
Concursul se organizează pentru ocuparea a 200 de locuri de auditori de justiţie, din care 100 pentru judecători şi 100 pentru procurori.

Prima etapă a concursului de admitere va avea loc în 26 august şi constă în verificarea cunoştinţelor juridice prin susţinerea unei probe eliminatorii, tip grilă cu 100 de întrebări, câte 25 pentru fiecare din următoarele domenii: Drept civil, Drept procesual civil, Drept penal şi Drept procesual penal.

Candidaţii care obţin minimum 70 de puncte la primul examen sunt declaraţi admişi în a II-a etapă, care are două probe: un test de verificare a raţionamentului logic, prin rezolvarea unui test grilă, care va fi susţinut în 9 septembrie, şi un interviu constând în chestionarea orală a candidaţilor în scopul identificării aptitudinilor, motivaţiilor şi elementelor de etică specifice profesiei de magistrat, probă care va avea lor în perioada 10-19 septembrie.

Rezultatele finale la concursul de admitere la INM se vor afişa în 24 septembrie.

Potrivit legii, la concurs se poate înscrie persoana care îndeplineşte următoarele condiţii: are cetăţenie română, domiciliu România şi capacitatea deplină de exerciţiu, este licenţiată în Drept, nu are antecedente penale sau cazier fiscal, cunoaşte limba română, este aptă din punct de vedere medical şi psihologic, pentru exercitarea funcţiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata