Care este legătura dintre Emmanuel Macron și Uber, în Franţa

32

Președintele Emmanuel Macron și compania americană Uber ar fi semnat un ”deal” secret în urmă cu ani de zile, dezvăluie cotidianul francez Le Monde.

Astfel, cotidianul francez Le Monde face o dezvăluire incendiară despre Emmanuel Macron. Sursa citată precizează că în perioada în care era ministru al Economiei, Macron ar fi încheiat  un ”deal” secret cu Uber, la Bercy.

În urma dezvăluirilor publicate de Le Monde, acestea au la bază legăturile dintre compania americană şi Macron, pe vremea când acesta era minsitrul Economiei, adică în perioada 2014-2016.

În articolul publicat, Le Monde mai scrie că au avut loc o serie de reuniuni în birou, la minister, dar și numeroase discuţii, dar și întâlnri, apeluri telefonice şi SMS-uri, între echipe de la Uber şi Emmanuel Macron sau consilierii săi.

În ceea ce privește scopul acestui ”deal” secret, sursa citată precizează că a fost vorba despre anumite practici menite să ajute Uber să-şi consolideze poziţia în Franţa. Un exemplu este sugerarea companiei să prezinte amendamente ”cu cheia în mână” unor deputaţi.

AFP a contat Uber France pentru a oferi un punct de vedere în acest sens. Compania a confirmat organizarea unor reuniuni cu Emmanuel Macron, însă susține că este vorba despre alte tipuri de discuții.

Legătura dintre Emmanuel Macron și Uber

Concret, „Întâlniri care ţineau de responsabilitatea sa în calitate ca ministru al Economiei şi domeniului Digital, supervizând sectorul ”Vehicule de Tourisme avec Chauffeur” (VTC)”, arată Uber France.

Și Palatul Elysée a fost contactat de AFP pentru a oferi un punct de vedere. În acest sens, sursa citată a precizat că Emmanuel Macron, în calitate de ministru al Economiei, purta numeroase discuții cu mai multe întreprinderi, nu doar Uber.

”Emmanuel Macron discuta în mod natural cu numeroase întreprinderi angajate în transformarea profundă a serviciilor care a avut loc în anii evocaţi, cu care convenea să facilizeze deblocarea anumitor blocaje administrative sau de reglementare”, se arată în răspunsul Palatului Elysee.

De cealaltă parte însă, şefa deputaţilor din cadrul La France Insoumise (LFI) Mathilde Panot a răbufnit și a lansat acuzații dure la adresa președintelui francez.

Acuzații dure la adresa lui Emmanuel Macron

Într-o postare pe contul personal de Twitter, ea îl acuza pe Emmanuel Macron de ”o jefuire a țări”, adăugând că președintele Franței a fost atât ”consilier şi ministru al lui François Hollande, cât şi lobbiyst ale unei mulţinaţionale americane vizând să dereglementeze pe termen lung dreptul la muncă”.

În plus, o reacție în acest sens a venit și de la liderul Partidului Comunist Francez (PCF) Fabien Roussel. Acesta susține că este vorba despre o serie de ”dezvăluiri copleșitoare”, care aduc la suprafață adevărat față a lui Emmanuel Macorn, împotriva regulilor.

În opinia sa, „Sunt dezvăluiri copleşitoare despre rolul activ jucat de către Emmanuel Macron, la acea vreme ministru, în facilitatea dezvoltării Uber în Franţa, împotriva tuturor regulilor noastre, toate drepturilor noastre sociale dobândite şi împotriva drepturilor muncitorilor”, a spus acesta.

La rândul său, deputatul comunist Pierre Dharréville, a precizat că este nevoie de o anchetă în acest sens. „Uber merită o mică Comisie de Anchetă parlamentară”, a transmis el.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata