Ce atuuri are România pe harta globală care se rescrie într-un ritm galopant pentru a ține pasul cu schimbările macro-economice globale și criza energetică?

Despre situaţia macro-economică viitoare a României, scriitorul Alexandru Mironov și sociologul Mirel Palada au arătat ce atuuri are ţara noastră pe această hartă globală în criza energetică şi economică dar şi în ceeace priveşte schimbătile climatice.

Astfel, sociologul Mirel Palada consideră că țara noastră are șanse mari să refacă din decalajul economic față de Occident dacă ar investi în eoliene, în care vede o potențială sursă de energie durabilă. Specialistul recomandă ca minim 90% din suprafața României să conțină turbine eoliene.

Avem cel mai bun cernoziom din lume. Putem vinde produse agricole la prețuri premium

Într-o altă idee, pe de altă parte Alexandru Mironov, scriitor și publicist, fost ministru al Tineretului și Sportului în deceniul 9, a atras atenția că în România nu ar trebui să existe chimie industrială din cauza proprietăților geografice ale țării.Avem cel mai bun cernoziom din lume în Câmpia Dunării, Moldova până în Ucraina. Noi putem vinde produse agricole la prețuri premium.

Mironov: Hai să facem ca vesticii și ne-am umplut de fum

În contextul ironic agricol, acesta a adăugat, „Dacă ați fi mers la Călan în timpul comunismului, era un nor de fum așa de gros că aveai senzația că tai prin el. Nu se mai întâmplase în țara asta. Ne-am trezit brusc dintr-o țară de o foarte bună calitate agrară într-o copie a Vestului. Cercetarea românească era în primul rând a agronomilor. Pe urmă au venit inginerii. Câștigul mare al perioadei de politehnism este că universitățile politehnice au scos oameni de foarte bună calitate. Hai să facem ca vesticii și ne-am umplut de fum. Combinatul chimic de la Craiova s-a desființat și aerul s-a purificat. Acolo nu puteai respira„.

Specialistul a citat doi specialiști occidentali care recomandau: Nu vă grăbiți să progresați prea repede pentru că săriți peste etape și puteți ajunge la conflicte. Ceea ce s-a și întâmplat. Suntem încărcați de fum„, a explicat Mironov.

Aşadar, din punct de vedere agricol, România are, „cel mai bun cernoziom din lume”.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata