Centrul antigrindină Iaşi, risipă pe banii ţării

După ce investiţiile în Centrul antigrindină de la Iaşi, de circa 2,5 milioane de euro, n-au avut nici o utilitate, în ultimii cinci ani, se anunţă, în sfârşit, că rachetele antigrindină ar putea fi utilizate pentru prima oară în acest an, consemnează Evenimentul.

Ca şi anul trecut, autorităţile promit că încep lansarea rachetelor care ar putea transforma norii cumulus în ploi. Din investiţia totală de 20 milioane de lei necesară pentru Centrul Zonal de Combatere a Căderilor de Grindină şi de Stimulare a Precipitaţiilor Moldova 1, doar 60 % a fost realizată până în prezent.

Înseamnă că s-a făcut sediul, trei puncte de lansare, sistemul de comunicaţie, s-au montat antene. Restul investiţiei va fi pentru finalizarea celorlalte puncte de lansare din cadrul grupului Cotnari, după care urmează grupurile de combatere de la Huşi şi Iaşi”, a declarat Gheorghe Florescu, preşedintele Administraţiei Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (ASNACP).

Toate acestea s-au realizat în nu mai puţin de 5 ani, având în vedere că ridicarea sediului Centrului Antigrindină de la Iaşi a început în august 2005.

Potrivit preşedintelui, în 2010 va începe omologarea parţială a Grupului de Combatere Cotnari, ceea ce presupune efectuarea de teste, verificări şi simulări, de intervenţii active în atmosferă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata