Comisia Europeană va emite obligaţiuni pe termen lung în valoare de aproximativ 80 de miliarde de euro

Miercuri 2 iunie 2021, Comisia Europeană a anunţat, că, potrivit estimărilor sale, în 2021 va emite obligaţiuni pe termen lung în valoare de aproximativ 80 de miliarde de euro, care vor fi completate cu titluri pe termen scurt (EU-Bills) pentru a acoperi restul cerinţelor de finanţare, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Valoarea exactă atât a obligaţiunilor UE, cât şi a titlurilor pe termen scurt, va depinde de nevoile exacte de finanţare, iar Comisia va revizui evaluarea de miercuri în toamnă. În acest mod, Comisia va fi în măsură să finanţeze, pe parcursul celei de-a doua jumătăţi a anului, toate granturile şi împrumuturile planificate pentru statele membre în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă şi totodată să acopere nevoile politicilor UE care beneficiază de finanţare din instrumentul NextGenerationEU.

Planul de finanţare se bazează pe o estimare iniţială a nevoilor statelor membre în materie de împrumuturi şi de granturi. Comisia va actualiza planul de finanţare în septembrie, când va avea o imagine de ansamblu mai exactă asupra nevoilor de finanţare ale statelor membre ale UE pentru ultimele luni ale anului.

Comisia va finaliza acum pregătirile pentru prima emisiune NextGenerationEU prevăzută pentru luna iunie. Primele EU-Bills vor fi emise în luna septembrie, când platforma de licitaţie a UE va deveni operaţională.

„Prin emiterea de obligaţiuni pe termen lung în valoare de aproximativ 80 de miliarde de euro şi prin utilizarea de titluri suplimentare pe termen scurt în acest an, vom reuşi să acoperim nevoile cele mai urgente ale statelor membre şi să le aşezăm pe acestea pe calea către o redresare durabilă şi către o Europă verde, digitală şi rezilientă”, a declarat comisarul pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn.

În contextul financiar-bancar, pentru a finanţa NextGenerationEU, Comisia Europeană, în numele UE, va împrumuta de pe pieţele de capital până la 750 de miliarde de euro la preţurile din 2018 sau până la aproximativ 800 de miliarde de euro în preţuri curente. În mod concret, aceasta va însemna că vor putea fi împrumutate, în medie, circa 150 de miliarde de euro anual, între jumătatea anului 2021 şi 2026, UE urmând să devină astfel unul dintre cei mai mari emitenţi în euro.

Prima emisiune de obligaţiuni va avea loc prin intermediul unei sindicalizări şi va fi organizată cu instituţiile incluse în reţeaua de dealeri primari a Comisiei, astfel cum s-a anunţat la 31 mai. Alte tranzacţii sindicalizate sunt prevăzute să aibă loc înainte de sfârşitul lunii iulie.

Concret,  Comisia intenţionează să înceapă emiterea de obligaţiuni UE şi de EU-Bills prin proceduri de licitaţie începând din septembrie 2021. Odată ce sistemul de licitaţie va fi instituit, Comisia va organiza periodic sindicalizări şi licitaţii pentru obligaţiuni. Comisia va organiza, de asemenea, licitaţii periodice pentru EU-Bills. Mai multe detalii cu privire la datele licitaţiilor, precum şi la structura programului EU-Bill, vor fi publicate înainte de începerea licitaţiei, mai târziu în cursul acestui an.

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata