Compania Pfizer a semnat un acord pentru a facilita accesul global la pastila anti-COVID-19

Gigantul farmaceutic american  Pfizer face încă un pas mare în lupta împotriva pandemiei de coronavirus care face ravagii la nivel mondial. Potrivit AFP, producătorul anunță că a semnat un acord de licenţă voluntară care ar trebui să permită ca pastila sa anti-COVID-19, odată ce va fi autorizată, să fie distribuită şi în afara ţărilor bogate.

Astfel, AFP precizează că anunţul a fost făcut în comun marţi de Pfizer şi Medicines Patent Pool (MPP), creat de iniţiativa internaţională medicală Unitaid, şi ar putea face posibilă adăugarea unui mijloc de combatere a COVID-19 la o paletă încă limitată.

Mai mult, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Geneva, un purtător de cuvânt al Unitaid, Hervé Verhoosen preciza că toți producătorii de medicamente generice „cărora li s-au acordat sublicenţe vor putea furniza noul medicament în combinaţie cu ritonavir (un medicament utilizat împotriva virusului SIDA) în 95 de ţări, acoperind până la circa 53% din populaţia lumii”.

La începutul lunii noiembrie, Pfizer, care comercializează deja împreună cu compania germană BioNTech unul dintre cele mai eficiente vaccinuri împotriva COVID-19, a vorbit deja despre renumita pastilă anti-covid.

Cât de eficientă este pastila anti-covid?

Producătorul preciza atunci că antiviralul său oral PF-07321332 a fost eficient în proporţie de 89% în prevenirea riscului de spitalizare sau de deces la adulţii cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii, conform rezultatelor intermediare ale studiilor clinice.

Odată cu noul acord semnat, Pfizer ajunge la același nivel cu al concurentului său Merck, care a încheiat un acord similar cu MPP pentru pastila sa anti-COVID, Molnupiravir. Acesta din urmă prezintă, de asemenea, o rată de eficienţă ridicată.

În opinia sa, aceste rezultate promiţătoare nu au fost încă confirmate, a subliniat Esteban Burrone, şeful de dezvoltare a politicilor în cadrul MPP. El a mai adăugat însă că dacă va fi cazul, disponibilitatea „va fi o chestiune de luni, nu de ani, însă nici de săptămâni”.

În contextul global, din prevederile acordului semnat marți, reiese că documentul include toate ţările cu venituri medii inferioare şi inferioare şi ţările cu venituri medii superioare din Africa subsahariană, precum şi ţările cu venituri medii superioare care au atins acest statut în ultimii cinci ani, a precizat Hervé Verhoosen.

Însă, trebuie menționat faptul că Pfizer nu va primi redevenţe pentru vânzări în ţările cu venituri mici şi va renunţa în continuare la redevenţe pentru vânzări în toate ţările acoperite de acord, atât timp cât COVID-19 rămâne clasificat drept o urgenţă de sănătate publică.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata