Confederaţiile sindicale încep acţiunile de protest

Reprezentanţii celor cinci mari confederaţii sindicale vor picheta, începând de joi, 13 mai,  şi până marţi, sediile Guvernului şi Administraţiei Prezidenţiale, ca o primă formă de protest public faţă de măsurile inacceptabile convenite de Executiv în acordul cu FMI, a declarat preşedintele CNSLR – Frăţia, Marius Petcu.

Protestatarii se vor afla în faţa Administraţiei Prezidenţiale între orele 9.30 şi 11.30, iar în faţa Guvernului de la 10.00 la 12.00.

Sindicaliştii resping curba de sacrificiu propusă de preşedintele României, care are în vedere numai reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută, a pensiilor şi indemnizaţiilor de şomaj cu 15 la sută, dar şi a altor ajutoare sociale.

Sindicatele solicită identificarea altor măsuri de reducere a deficitului bugetar.

„Cerem reducerea personalului clientelar din administraţia centrală, reducerea cheltuielilor de achiziţii, transparenţa licitaţiilor, reducerea deplasărilor, a indemnizaţiilor de conducere şi a altor drepturi gen sporuri, pe care le primeşte personalul de conducere din instituţiile de stat, recuperarea de la societăţile de stat a banilor care, anul trecut, s-au cheltuit nejustificat.

Vrem ca la disponibilizări, dacă este cazul, să se aplice principiul ‘ultimul venit, primul plecat’. Numai aşa scăpăm de nepotism şi clientelism politic’, a declarat preşedintele CSDR, Iacob Baciu.

Totodată, liderul Cartel Alfa susţine că orice măsură care vizează angajaţii trebuie să fie însoţită de scheme ocupaţionale, de crearea de noi locuri de muncă. În caz contrar, în toamnă vor fi majorate taxele şi impozitele.

Sindicatele au cerut amânarea şedinţei de vineri a CES, pentru luni, deoarece Ministerul de Finanţe nu le-a pus la dispoziţie datele ce au stat la baza deciziilor anunţate de preşedintele Băsescu.

Miercuri seară, târziu, o parte dintre aceste date au fost trimise liderilor sindicali, însă aceştia susţin că nu sunt suficiente.

Pe 19 mai, sindicatele vor organiza un amplu miting de protest în Capitală.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata