Cum stă treaba cu investitorii în eoliene? „Ne-au aburit, au luat în stăpânire terenurile şi… a rămas ca-n tren!”

– Din cele circa 10 firme, majoritatea cu acţionariat italian, care au venit în ultimii patru ani să ceară pământ şi vânt în judeţul Iaşi pentru a amenaja parcuri eoliene, niciuna nu a montat până acum măcar o turbină

– Autorităţile locale au încercat să sprijine aceste proiecte, atrase şi de beneficiile promise de investitori, dar efectele colaborării încă nu se văd

– Deocamdată, o parte dintre cei care au promis că vor amenaja parcuri eoliene au luat în stăpânire sute de hectare de teren agricol

 

Începând din 2006, reprezentanţii firmelor SAER din Oradea şi „Energie Eoliană Service” din Botoşani au luat la pas dealurile din Andrieşeni, Cristeşti, Balş, Popricani sau Ruginoasa, au montat anemometre pentru măsurarea intensităţii vântului, promiţând că, dacă rezultatele vor fi mulţumitoare, vor „planta” zeci de turbine pe fostele păşuni ale satelor ieşene.

Apoi s-au perindat prin birourile Prefecturii, au promis investiţii de miliarde de euro, astfel că toţi prefecţii care s-au succedat la cârma judeţului în această perioadă „s-au emoţionat” la gândul că Iaşul ar putea deveni peste noapte o mică Olandă. Au fost mobilizaţi primarii din comune să dea hotărâri de Consiliu Local pentru concesionarea a sute de hectare de teren pe 49 de ani către firmele investitoare, fiecare comunitate urmând a primi în schimb 1% din viitoarea producţie de energie electrică.

„Firma din Botoşani («Energie Eoliană Service», n.r.) a venit prin mai 2007, cea din Oradea, SAER, parcă prin octombrie. Ne-au aburit, ne-au aghezmuit, că o să vină şi o să investească în montarea unui parc de eoliene de-a lungul râului Jijia, pe o suprafaţă de 15 hectare.

Ne-au spus şi de la Prefectură să sprijinim investitorii. Am dat şi o hotărâre de Consiliu Local pentru concesionarea terenului, hotărâre care până la urmă s-a dovedit a fi ilegală, pentru că nu ni s-a spus că în mod obligatoriu trebuie licitaţie. Până la urmă, aşa cum n-aţi venit să investiţi dumneavoastră, tot aşa nu au mai venit nici ei. Şi nici măcar un telefon nu au mai dat să spună ce mai au de gând”, ne-a declarat Ioan Căruntu, primarul comunei Andrieşeni.


Vise de sute de mii de euro, de pe urma „italienilor cu eolienele”


În 2008, SAER SRL, societate cu acţionariat italian şi fără niciun angajat, s-a oferit să cumpere sau să concesioneze 200 de hectare de teren în comuna Cristeşti. În schimb promitea proprietarilor câte 500 de euro pe an pentru fiecare „eoliană” montată, plus 1% din producţia de energie electrică pentru consumul comunei.

Primarul îşi şi făcuse calcule economice cu privire la profitul pe care urma să-l aibă localitatea de pe urma „italienilor cu eolienele”.

Au montat anemometrele, iar rezultatele măsurătorilor erau foarte promiţătoare. În 2007, când au venit prima dată, italienii de la SAER spuneau că vor să cumpere sau să concesioneze 20 de hectare, urmând ca suprafeţele concesionate să crească treptat. Mi-am şi făcut un calcul, de pe urma redevenţei discutate cu ei ar fi urmat să câştigăm 600.000 euro pe an. Am convocat adunarea populară, le-am explicat oamenilor despre avantajele economice şi am şi identificat mai multe loturi de pământ. Însă, de anul trecut nu a mai venit nimeni să facă ceea ce a promis”, ne-a spus Constantin Bolohan, primarul comunei Cristeşti.


SAER SRL, înglodată în datorii, dar cu „investiţii imobiliare” de milioane de euro


SAER SRL, înfiinţată în 2007, în Oradea, de doi italieni – Franco Trivigno şi Antonio De Luca – şi trei cetăţeni români – Silviu Dan Mânzat, Dumitru Ţiplea şi Octavian Dan -, are drept obiect de activitate „consultanţă pentru afaceri şi management”.

În 2008, ultimul an în care a mai depus bilanţ la Registrul Comerţului, firma administrată de Franco Trivigno, Antonio De Luca şi Octavian Dan a declarat o cifră de afaceri de 986.435 RON şi datorii de 5.482.596 RON, însă a acumulat active imobilizate de 4.977.644 RON şi circulante de 152.766 RON.

Având în vedere că activele dobândite într-un singur an se apropie de valoarea datoriilor acumulate, se poate trage concluzia că activitatea italienilor de la SAER a constat în cumpărarea de terenuri şi maşini în România prin credit bancar.


Balş: „Cu italienii a rămas ca-n tren”


Firma „Energie Eoliană Service” SRL Botoşani are montat de mai bine de doi ani un anemometru pe dealul Suverdea, din comuna Ruginoasa, uitând să mai concretizeze promisiunile făcute primăriei şi sătenilor, care se visau deja cum din agricultori se vor transforma peste noapte în magnaţi ai energiei neconvenţionale.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în comuna Balş, unde „investitorii” cu origini în Peninsulă, dar cu sediul în Botoşani, se arătau interesaţi de concesionarea unui teren de 13 hectare pentru a-şi instala un parc eolian.

„Cu italienii a rămas ca-n tren. În 2007, le-am dat un hectar gratuit să-şi instaleze aparatele de măsurat intensitatea vântului, dar nu au mai venit să investească nimic”, ni s-a destăinuit primarul comunei Balş, Constantin Apostol.


Cifră de afaceri de 1.010.955 RON, cu un singur angajat


„Energie Eoliană Service” SRL, înfiinţată în 2007 de Magaldi Rocco Antonio (acţionar majoritar) şi Darie Ancuţa Roxana (acţionar minoritar), ambii ocupând şi funcţia de administrator, figurează cu un angajat abia din 2008, iar datele financiare pentru anul 2009 nu sunt încă disponibile.

Interesant de remarcat este că firma a realizat în 2008 o cifră de afaceri de 1.010.955 RON, dar şi datorii de 121.019 RON, sumă sensibil egală cu activele imobilizate, în sumă de 121.243 RON, dobândite în acelaşi an.

În ciuda acestei activităţi intense, denumită oficial „Producţia de energie electrică”, nu răspunde nimeni la niciunul dintre cele trei numere de telefon, fix şi mobil, afişate pe site-ul societăţii.


Consorţiu româno-italian, stăpân pe sute de hectare de teren în judeţul Iaşi


În toată această perioadă, un alt consorţiu format din trei firme, în care puterea de decizie este împărţită în diverse procente între trei italieni şi o familie de români, cumpără sute de hectare în şase comune din judeţul Iaşi şi una din Vaslui, cu acelaşi scop declarat, înfiinţarea de parcuri eoliene.

Liderul consorţiului, „C&P Lands” SRL Iaşi, a fost înfiinţat în 2008, de Liuzzi Angelo, Salieri Giovanni Antonio, Gavrilă Adrian, precum şi de persoanele juridice MILOS SRL, ELLEPI SRL, ca administrator figurând Palazzo Lorenzo.

La începutul acestui an, „C&P Lands” a depus la APM Iaşi documentaţia pentru avizul de mediu necesar construirii unui parc eolian format din 15 turbine, cu o capacitate de 37,5 MW, în comuna Şcheia, dar şi pentru ampasarea de anemometre provizorii în comunele Ţibăneşti şi Ţibana.

Foarte interesant este faptul că, deşi nu a dat încă drumul la nicio turbină, societatea a fost desemnată în acest an de un site de specialitate pe Locul 1 în Top Afaceri România, judeţul Iaşi, pe domeniul 3511: Producţia de energie electrică.

Întrucât judeţul Iaşi nu are firme mici şi mijlocii în sectorul producţiei de energie electrică, deci nu există concurenţă, cifra de afaceri de 173.796 RON realizată în 2009 i-a plasat direct în top, după doar doi ani de activitate, cu toate că societatea a încheiat anul trecut cu pierderi de 612.592 RON.

Şi în acest caz, cifrele mai impresionante sunt în dreptul activelor imobilizate, în sumă de 3.148.282 RON, apropiindu-se cel mai mult de suma reprezentând datoriile pe anul 2009, şi anume 4.020.056 RON.


Raggio Verde l-a „convins” pe primarul din Şcheia să „dea la pace”


Cea de a doua firmă din consorţiu, „Raggio Verde” SA Iaşi, a fost înfiinţată, în 2006, la Bucureşti, de Salieri Giovanni Antonio, Liuzzi Angelo, Palazzo Lorenzo, acesta din urmă îndeplinind şi funcţia de administrator, şi având ca asociaţi persoane juridice firmele PARGA SRL, MILOS SRL şi IPG IMPERIAL POWER GENERATION LTD. În anul următor, firma s-a mutat la Constanţa, pentru ca din 2009 să activeze în Iaşi.

Societatea a depus anul acesta documentaţia pentru obţinerea avizului de mediu necesar înfiinţării a 21 de turbine cu o putere totală de 52,5MW în comuna Şcheia. Aceasta după ce în 2007 a obţinut de la fosta conducere a comunei un contract de asociere în participaţiune pentru concesionarea a peste 300 de hectare pe o perioadă de 49 de ani, pentru înfiinţarea unui parc eolian.

Titi Iacob, actualul primar din Şcheia, a contestat în instanţă acordul de asociere dintre firma italiana „Raggio Verde” şi fosta administraţie a comunei. După mai multe recursuri câştigate de italieni, edilul a cedat şi şi-a retras plângerea, de teamă să nu plătească „investiţiile” realizate pe terenul concesionat, în baza contractului de asociere în participaţiune.


Au lăsat Constanţa pentru chilipirurile imobiliare din Moldova


Cea mai activă firmă, SC „Celsa Team” SRL, a fost înfiinţată în 2001 la Constanţa şi mutată din 2008, la Iaşi, are drept administrator pe Adrian Gavrilă, cel care, de fapt, este creierul toturor operaţiunilor desfăşurate la Iaşi de consorţiu.

Şi această societate are un acţionariat variat, compus din: Liuzii Angelo, persoană care se regăseşte ca asociat în toate trei societăţile, Elena Gavrilă, Adrian Niculiţă Gavrilă, iar ca asociaţi persoane juridice, ELLEPI SRL şi MILOS SRL.


Au cumpărat 500 de hectare cu 1. 300 de euro pe hectar


„Celsa Team” s-a ocupat de partea tehnică a operaţiunilor desfăşurate de consorţiul italian, mai exact de găsirea unor parcele imense de teren, pe care le-a cumpărat la preţ de chilipir.

„Pentru proiectul de la Mironeasa, a trebuit să cumpărăm circa 500 de hectare de la persoane fizice, la preţul de 54 milioane lei vechi (n.r. 5.400 RON, adică în jur de 1.300 euro) pe hectar. Pentru această locaţie avem deja avizul tehnic de racordare de la Transelectrica. Din toamna aceasta, sperăm să obţinem şi autorizaţia de construcţie pentru instalarea turbinelor care vor genera o putere de 650 MW”, ne-a spus Elena Gavrilă, asociat al SC „Celsa Team” SRL Iaşi.

Aceasta a adăugat că proiectul de la Mironeasa este doar prima etapă, consorţiul urmând a mai construi parcuri eoliene şi la Ţibăneşti, Ţibana, Tansa, Ipatele şi, bineînţeles, Şcheia, în toate aceste localităţi adunând sute de hectare de teren prin cumpărare sau prin concesionare de la consiliile locale.

Întrebată ce se va întâmpla cu această suprafaţă imensă de teren, reprezentanta consorţiului a spus că încă nu se ştie cu exactitate. „Poate că îl vom utiliza în agricultură. Poate vom investi în infrastructura de turism, aşa cum ne gândim să facem la Mironeasa, deoarece parcela noastră de teren se află foarte aproape de Schitul Hadâmbu”, ne-a mai relatat Elena Gavrilă.

Aceasta s-a arătat foarte entuziasmată de bunul mers al afacerii pe plaiurile moldave, în comparaţie cu businessul similar încercat în Dobrogea, „unde preţul terenului este mult mai ridicat, iar oamenii nu sunt la fel de calzi şi îngăduitori”.


„Ducipal Electric” din Braşov vrea teren pentru un parc eolian la Sireţel


Nu în ultimul rând, în comuna Sireţel, „Ducipal Electric” SRL din Braşov promite instalarea a 5 turbine a câte 1,8 MW fiecare.

„Firma a depus documentaţia la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a obţinut acordul de mediu pentru promovarea construirii unui parc eolian cu o putere totală de 9 MW. Nu avem la dosar nici valoarea investiţiei şi nici date de contact”, ne-a declarat Galea Temneanu, purtător de cuvânt al  APM Iaşi.

„Ducipal Electric” SRL este înfiinţată în 2009 de Carmen Nataşa Niţă, asociat majoritar, şi Constantin Niţă, asociat minoritar, dar care îndeplineşte funcţia de administrator.

Cu toate că anul trecut a înregistrat 0 RON cifră de afaceri şi datorii de 31.826 RON, firma din Braşov, având obiect de activitate declarat „dezvoltarea (promovarea) imobiliară”, a cerut teren de la Consiliul Local al comunei Sireţel pentru instalarea anemometrelor, cu scopul de a „dezvolta un parc eolian”.

„Au venit anul trecut de la firma «Ducipal». Au măsurat, s-a încheiat contract de concesiune a unui teren, dar nu s-a instalat nimic. Ar fi bine. Ne dorim să se facă şi la noi ceva, dar mi-e că rămânem doar cu aşteptatul”, ne-a spus Gheorghe Ancuţa, primarul comunei Sireţel.


7 firme au promis eoliene în zona Iaşi, dar nu se vede nicio elice


Reprezentantul APM Iaşi a menţionat că, în total, anul acesta, trei firme au cerut acorduri de mediu pentru construirea de parcuri eoliene, un număr în scădere în comparaţie cu anii precedenţi.

„La fel ca acestea, alte şapte firme au obţinut în ultimii trei ani acorduri de mediu, însă niciunul dintre proiectele avizate nu a fost nici măcar început”, ne-a dezvăluit Galea Temneanu.

Aceasta a opinat că „producerea de energie eoliană este binevenită atât pentru economia locală, cât mai ales pentru mediu”.

Ştim că durează foarte mult obţinerea tuturor avizelor necesare, însă aşteptăm cu nerăbdare să acordăm şi autorizaţii de construire, nu doar acorduri principiale de mediu, pentru parcuri eoliene. Abia cererea unei autorizaţii de construcţie este un semn clar că în sfârşit se realizează investiţia promisă în acordul de mediu”, ne-a mai spus reprezentantul APM Iaşi.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata