Economia României a crescut cu 2,8% în 2014, peste aşteptări

Economia României a crescut cu 2,8% în 2014 față de 2013, peste nivelul prevăzut în buget de 2,2% și peste estimările Comisiei Europene din toamna anului 2013, de 2,1%, reiese din Raportul privind Execuția Bugetară finală pe anul 2014, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Această evoluție a avut la bază creșterea peste așteptări a consumului privat, cu 4,5% față de 1,6% estimările inițiale, dar și guvernamental, cu 5,3% comparativ cu estimarea de 1,7% din Buget. În schimb, surpriza neplăcută a venit de la cheltuielile de investiții, unde s-a înregistrat o scădere de 3,5%, față de 2013, după ce în buget s-a prevăzut o creștere de 4%, iar CE a prognozat un avans de 3,5%.

Acest fapt a fost determinat de incertitudinile crescute în rândul investitorilor, în special al investitorilor străini, precum și o contribuție scăzută a investițiilor guvernamentale. Este de remarcat faptul că în trimestrul al III-lea s-a înregistrat o tendință de diminuare a scăderii investițiilor, iar în trimestrul al IV-lea, chiar o relansare a creșterii’, se precizează în raport.

La nivelul Uniunii Europene (UE 28), creșterea PIB a fost în linie cu estimările, de 1,4%, însă în zona euro economia a performat mai slab decât se preconiza inițial, creșterea fiind de 0,9% și nu de 1,1% cât s-a prevăzut inițial.

‘La momentul construcției bugetului pe anul 2014, se anticipa că pe ansamblul UE și în zona euro situația economică se va îmbunătăți după tendința de ieșire din recesiune înregistrată în anul 2013, creșterea economică fiind robustă, respectiv de 1,4% în UE și 1,1% în zona euro. Evoluțiile economice au fost ușor sub ce se anticipase inițial. În anul 2014, creșterea reală a PIB a fost de 1,4% pe ansamblul UE, în timp ce în zona euro s-a înregistrat o creștere cu 0,9%‘, se menționează în documentul citat.

Astfel, în 2014, România a avut a patra cea mai importantă creștere economică din UE.

Pe ramuri economice, industria și construcțiile au avut o evoluție mai slabă decât se estima inițial. În industrie, diferența a fost, însă, modică, cu un avans de 0,8% față de 0,9% anticipat. Însă construcțiile au stagnat în 2014, deși se anticipase o creștere de 0,5%. Peste așteptări a crescut agricultura, cu 0,1%, față de o estimare de minus 0,2%, serviciile cu 1,3% de la estimarea de 0,7% și impozitele nete, cu un avans de 0,5% față de 0,2% prevederea din buget. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata