Emil Boc a cerut organismelor de finanţare externă ridicarea plafonului de garanţii de stat

Premierul Emil Boc a solicitat organismelor de finanţare externă să permită României ridicarea plafoanelor de garanţii de stat la creditele pentru investiţii, în cadrul acordurilor de finanţare, a declarat duminică (24 ianuarie 2010), şeful Executivului.

„Am solicitat o analiză cu privire la extinderea volumului garanţiilor guvernamentale, adică majorarea plafonului garanţiilor guvernamentale, pentru ca prin acest instrument să putem ajuta colectivităţile locale pentru partea de cofinanţare prin instrumentul garanţiei de stat şi, de asemenea, să putem extinde acest mecanism şi în alte domenii, gen program ‘Prima casă’, dar şi pentru sprijinirea firmelor private care au programe europene, a ONG-urilor”, a spus Boc.

El a subliniat că România va primi tranşele 3 şi 4 de împrumut extern pentru că şi-a îndeplinit obiectivele. „Nu cred că avem niciun fel de problemă să primim celelalte tranşe de la FMI, din moment ce angajamentele noastre sunt respectate şi sunt convins că programul va merge mai departe şi ne vom respecta toate angajamentele. A fost apreciat că România a respectat angajamentul internaţional.

Acesta este un semn de credibilitate care ne va ajuta în relaţiile economice internaţionale pe care le vom avea în perioada următoare”, a mai spus premierul. El a evitat să precizeze ce reproşuri au adus Guvernului organismele de finanţare externă: „Sunt chestiuni punctuale care se discută cu fiecare minister. Discuţiile sunt în derulare”, a spus Boc.

Primul-ministru Emil Boc şi ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, au avut, sâmbătă, o întrevedere de o oră, cu reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, pentru evaluarea stadiului acordului cu organismele internaţionale, atât din perspectiva anului 2009, cât şi din cea a anului 2010. Emil Boc a menţionat că va mai avea săptămâna viitoare o întâlnire cu reprezentanţii celor 3 organisme externe.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata