Fost şef al ISC, Balaban Grăjdan, condamnat definitiv la 3 ani închisoare cu suspendare

Balaban Grăjdan, fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), a fost condamnat definitiv luni, 22 februarie, de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului, după ce a emis o adresă prin care arăta că nu există prejudiciu în dosarul „Trofeul calităţii”, în care era judecat fostul premier Adrian Năstase.

Un complet de cinci judecători i-a respins luni apelul lui Balaban Grăjdan şi a menţinut decizia de condamnare dată de un alt complet în iunie 2015.

Potrivit DNA, în 22 mai 2012, Balaban Grăjdan, în calitate de inspector general al ISC, a emis către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o adresă prin care inspectoratul contesta existenţa prejudiciului în dosarul „Trofeul calităţii”, în care erau judecaţi Adrian Năstase, Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Bogdan Popovici, Marina Popovici şi Vasile Mihai Cristian.

Inculpatul a emis această adresă la numai două zile de la numirea sa în funcţie şi înainte de preluarea efectivă a atribuţiilor specifice funcţiei de inspector general ISC. De asemenea, documentul a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor legale, a normelor interne privind circuitul documentelor şi într-un sens contrar intereselor legitime ale ISC. Mai mult, inculpatul Balaban Grăjdan a premeditat săvârşirea infracţiunii, deoarece primele ordine emise de acesta în calitatea sa de inspector general al ISC vizau exclusiv facilitarea transmiterii către instanţă a acestei adrese prin care îi favoriza pe inculpaţii judecaţi de instanţa supremă. Conform documentului semnat de inculpat, în cauza penală respectivă, ISC nu ar fi înregistrat niciun prejudiciu financiar-contabil şi nu s-ar fi putut constitui parte civilă în procesul penal, invocând în sprijinul afirmaţiilor făcute, printre altele, un Raport al Curţii de Conturi pentru anul 2004 care nu există”, susţin procurorii.

În dosarul „Trofeul calităţii”, prin sentinţa penală din 30 ianuarie 2012, ÎCCJ îi obligase pe Adrian Năstase, Paula Irina Jianu, Diana Gasparovici, Bogdan şi Mariana Popovici la plata în solidar cu SC Eurografica SRL a peste 3,3 milioane lei despăgubiri civile către ISC şi pe Paula Irina Jianu, Diana Gasparovici, Mariana şi Bogdan Popovici, Vasile Mihai Cristian — la plata în solidar a peste 3,1 milioane lei cu titlu de despăgubiri civile.

DNA considera că, în aceste condiţii, adresa emisă de Balaban Grăjdan crea premisele administrării de probe suplimentare şi venea în sprijinul apărării inculpaţilor.

„Efectele acestui document au fost înlăturate ca urmare a adresei de revenire transmisă de către ISC. Ulterior, prin decizia penală nr. 60 din 20 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie — Completul de 5 judecători a dispus condamnarea inculpaţilor şi obligarea acestora la plata de despăgubiri civile către ISC„, mai arată DNA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata