Judeţul Constanţa produce cea mai multă energie verde, iar Sălajul – cea mai puţină

Județul Constanța conduce detașat topul județelor unde se produce cea mai multă energie regenerabilă, cu o capacitate instalată de peste 1.639 de MW, urmat de Tulcea și Giurgiu, în timp ce la polul opus se situează județele Sălaj, Ilfov și Covasna, unde sunt mai puțin de 10 MW instalați, potrivit unui document al Transelectrica.

Astfel, județul Constanța este campion la capitolul energie eoliană, aici fiind instalate turbine de 1.636 de MW, iar 3,5 MW sunt panouri fotovoltaice.

Județul vecin Tulcea a fost și el o atracție pentru turbinele eoliene. Din totalul capacităților instalate aici, 809 MW, eolienele reprezintă 796 de MW, iar restul este energie fotovoltaică. De altfel, Dobrogea este considerată zona cu cel mai mare potențial eolian din sud-estul Europei, ceea ce a și atras în România investitorii din acest sector.

Clasamentul continuă cu județele, Giurgiu (193 MW), Prahova (188 MW), Galați (166 MW), Brașov (152 MW), Ialomița (142 MW) și Brăila (110 MW).

Restul județelor au sub 100 de MW, dar cele mai puțin reprezentate pe această piață sunt județele Sălaj (4,7 MW), Covasna (6,4 MW), Ilfov (6,5 MW), Neamț (10,5 MW), Iași (14 MW) și Harghita (14,3 MW).

Transelectrica și cei opt operatori de distribuție a energiei electrice din România au semnat până în decembrie 2015 contracte de racord la rețea pentru proiecte de energie regenerabilă care totalizează 10.798 de MW, potrivit unui alt document al Transelectrica.

Cele mai mari capacități sunt cele de producere a energiei din surse eoliene, respectiv 7.521 de MW. Proiectele fotovoltaice care au contract de racord la rețea au ajuns la 2.500 de MW, în timp ce hidrocentralele mici însumează 621 de MW.

În plus, mai sunt capacități de 139,9 MW pe bază de biomasă și de 16,7 MW pe biogaz care au deja contracte de racord la rețea, precum și un mic proiect de 0,05 MW de energie geotermală.

Faptul că aceste proiecte au contracte de racord la rețea arată că ele sunt fie în funcțiune, fie în stadiu avansat, dar acestea din urmă nu înseamnă neapărat că vor fi toate finalizate.

La finele lunii noiembrie a anului trecut, în sistem erau funcționale capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu o putere instalată totală de 5.127 de MW, potrivit datelor centralizate de Transelectrica.

Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 3.129 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.312 de MW, microhidrocentrale de 583 de MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW.

Anul trecut a fost caracterizat de o scădere a capacităților puse în funcțiune. Puterea instalată la finele lunii noiembrie era mai mică decât cea de la 31 octombrie, când în sistem erau 5.180 de MW de energie regenerabilă. La finele anului 2014, figurau în sistem capacități de producție a energiei regenerabile de 5.200 de MW, conform Transelectrica.

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe o piață specializată, pentru un câștig suplimentar față de energia propriu-zisă. Aceste certificate verzi sunt plătite de toți consumatorii din România, inclusiv de către populație, în factura finală la electricitate.

Pentru 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în ședința din 30 decembrie. Cota pentru anul viitor este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost stabilită la nivelul de 11,9%.

Acest nivel al cotei obligatorii pentru 2016 menține impactul în factura consumatorului la nivelul utilizat în 2015, de circa 35 lei/MWh, netransferând costuri nejustificate în factură, spun autoritățile.

‘În cazul în care se iau în calcul și acordurile pentru exceptare emise până la sfârșitul anului 2015 (circa 7000 GWh) și ale anului 2016 (circa 1000 GWh, suplimentar față de anul 2015), impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali de energie electrică neexceptați (populație și IMM-uri) va înregistra o creștere de la 35 lei/MWh, la circa 43 lei/MWh’, potrivit unui comunicat al Executivului.

Nivelul aprobat al cotei obligatorii pentru 2016 are în vedere atingerea obiectivului național privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie și a fost stabilit în baza scenariilor transmise de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Acest obiectiv se va realiza prin limitarea vânzării de certificate verzi de către producătorii de energie electrică din surse regenerabile la o valoare de circa 60% din totalul certificatelor emise, potrivit deciziei Guvernului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata