Mihai Tănăsescu: Trecerea la un acord precautionary ar da un semnal foarte bun

Trecerea la un Acord Precautionary Stand-By ar da un semnal foarte bun atât pe plan extern, cât şi intern, a apreciat luni (8 februarie 2010) Mihai Tănăsescu, senior advisor la Fondul Monetar Internaţional.

‘Discuţia despre trecerea la un acord de tip precautionary este puţin prematură şi am putea avea o evaluare a unei astfel de decizii în aprilie sau mai 2010, când va veni la Bucureşti următoarea misiune de evaluare a FMI. Obiectivul trebuie analizat cu multă atenţie şi într-un context general ‘, a precizat Mihai Tănăsescu.

Reprezentantul României la FMI consideră că, în cazul în care se va lua o decizie în favoarea adoptării unui Acord Precautionary Stand-By, în locul celui Stand-By, se va transmite ‘un semnal foarte pozitiv, având în vedere că România îşi va continua reformele sub un program al Fondului şi va arăta că a depăşit un moment dificil şi îşi poate asigura finanţarea proprie din piaţa internă şi externă. În acelaşi timp, o astfel de decizie ar arăta că România are un angajament foarte ferm pentru a continua reformele’.

Mihai Tănăsescu a subliniat însă că o decizie de acest gen este o una complexă, care trebuie să ţină cont de evoluţiile economiei de până atunci şi, nu în ultimul rând, de modul în care reformele sunt implementate în aceste luni de zile, de politicile care se aplică, atât cele monetare, cât şi cele fiscale, precum şi de evoluţia pieţelor în perioada în care urmează. ‘Repet, în cazul în care se va lua o astfel de decizie, va fi un semnal foarte bun’, a subliniat Mihai Tănăsescu.

Analizând relaţia României cu FMI în cadrul actualului Acord, Mihai Tănăsescu a apreciat că a fost un parteneriat bazat pe hotărârea arătată de România în 2009 de a ajusta punctele nevralgice.
‘Să nu uităm că anul trecut deficitul bugetar a fost ajustat cu peste două puncte procentuale, în 2010 urmează o ajustare de peste două puncte procentuale, iar acest tip de acţiune, care a fost una proactivă, arată un parteneriat solid între România şi Fond, dar şi între România şi UE, pe de o parte, şi Banca Mondială, pe de altă parte.

Cred că atitudinea şi modul de lucru au arătat seriozitate din partea noastră, ceea ce a făcut ca programul să continue în parametrii stabiliţi şi să arate o continuitate a reformelor începute în 2009′.
Data exactă la care boardul FMI se va întruni pentru discutarea raportului de evaluare privind situaţia din România ‘nu a fost stabilită precis, dar probabil că ea va rămâne în intervalul 19-22 februarie, după ce vor fi reprogramate punctele care nu au putut fi discutate din cauza faptului că furtunile de zăpadă de la Washington au determinat încetarea activităţii FMI timp de câteva zile’, a spus Mihai Tănăsescu.

Practica FMI este ca în 48 de ore de la data întrunirii board-ului şi a adoptării unei decizii favorabile, tranşele de împrumut să fie eliberate. Din suma de 2,3 miliarde de euro, la cât se ridică cele două tranşe, jumătate vor merge la BNR şi jumătate la Ministerul de Finanţe, pentru acoperirea unei părţi din deficitul bugetar.
Acordul Stand-By semnat la 4 mai 2009 de România cu FMI, prevede că ţara noastră poate primi 12,95 miliarde de euro în opt tranşe, repartizate de-a lungul a 24 de luni.

Până în prezent, România a încasat primele două tranşe, în valoare totală de 6,9 miliarde de euro. În afara Acordului cu FMI, România a mai încheiat un acord de 5 miliarde de euro cu Comisia Europeană, din care a încasat 1,5 miliarde de euro şi urmează să mai primească, în urma evaluării comune din 20-27 ianuarie, încă o tranşă de un miliard de euro. Din cele trei împrumuturi convenite cu Banca Mondială, în valoare totală de un miliard de euro, România a primit 330 de milioane de euro în septembrie 2009.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata