Ponta: Sunt profund dedicat conceptului de alimente sănătoase; Guvernul sprijină proiectele de producţie organică

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, 2 aprilie, că Guvernul pe care îl conduce s-a angajat să sprijine toate acele proiecte prin care este combătută risipa de alimente şi totodată să asigure o alimentaţie sănătoasă în rândul populaţiei.

„Sunt, ca prim-ministru şi ca părinte, profund dedicat ideii că trebuie să sprijinim nu doar conceptul general de alimentaţie, ci, mai mult decât oricând, conceptul de alimente sănătoase. Guvernul sprijină cu tărie proiectele agricole şi de producţie organică. Ne mândrim cu potenţialul nostru şi al regiunii şi trebuie să asigurăm generaţiilor viitoare accesul la alimente sănătoase. Aceasta este o mare provocare”, a spus premierul în deschiderea lucrărilor celei de a 29-a Conferinţe Regionale pentru Europa (ERC) a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură / FAO şi a lucrărilor celei de a 38-a sesiuni a Comisiei Europene pentru Agricultură a FAO (ECA), desfăşurate la Palatul Parlamentului.

Victor Ponta a amintit că România a reuşit în 2013 să exporte mai multe alimente decât a importat.

„Avem câteva lucruri cu care ne mândrim. Avem un comisar european care a avut un rol fundamental în elaborarea noii politici agricole a Europei (Dacian Cioloş — n.r.). Am reuşit, după 20 de ani, să nu mai importăm mai multe alimente decât producem şi chiar să exportăm mai mult şi, în felul ăsta, să fie sigură din punct de vedere alimentar şi să poată ajuta şi alte ţări. România este project lider, împreună cu cei de la FAO, pentru Fondul de sprijin al Moldovei în ce priveşte siguranţa alimentară în situaţii de urgenţă”, a afirmat premierul.

Ponta a adăugat că Ministerul Agriculturii va trebui să proiecteze un program concret cu privire la alimente. Dar „nu pe baze empirice sau pe invenţii româneşti, ci bazat pe experienţa la nivel european şi mondial, astfel încât să reuşim împreună să avem şi rezultate, nu numai să constatăm această problemă”, a subliniat el.

Nu în ultimul rând, premierul şi-a exprimat speranţa că concluziile ce se vor desprinde în urma dezbaterilor organizate la Parlament vor putea fi aplicate în ţările participante.

„Această conferinţă care se organizează în România după foarte mulţi ani — ultima dată a fost în 1976, când actualul nostru ministru al Agriculturii nu era nici măcar în plan să se nască — este o ocazie pentru România de a găzduit o conferinţă importantă şi dezbateri despre politica regională nu numai în Europa, ci şi în ţările Asiei Centrale privind combaterea risipei de alimente, dezvoltarea şi securitatea alimentară. (…) Tot ceea ce va rezulta din aceste trei zile de discuţii va putea fi folosit în perioada viitoare”, a mai spus Ponta.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale organizează în perioada 1-4 aprilie, la Palatul Parlamentului, cea de a 29-a Conferinţă Regională pentru Europa (ERC) a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură / FAO şi lucrările celei de a 38-a sesiuni a Comisiei Europene pentru Agricultură a FAO (ECA). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata