Prima plată între bănci internaționale realizată în monede virtuale

În cadrul unui proiect, băncile centrale din Elveţia şi Franţa au efectuat cu succes primul test transfrontalier al unor plăţi în monede digitale ale acestora (CBDC), dar acesta nu va duce la emiterea imediată a unor CBDC, transmite Reuters.

Astfel, Testul Project Jura, numit după munţii dintre cele două ţări, este cel mai recent dintr-o serie de teste efectuate de băncile centrale care doresc să prevină riscurile reprezentate de activele cripto.

Testul, în care au fost testate pentru prima oară franci şi euro digitale, a arătat că este posibil să fie efectuate tranzacţii de schimb valutar în aceste monede digitale, precum şi să fie emise şi transferate hârtii comerciale franceze denominate în euro digital între instituţii financiare.

În acest sens, Jura s-a concentrat pe pieţele de împrumut angro care, spre deosebire de CBDC-urile de retal sunt limitate la instituţiile financiare.

La test au participa Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), băncile elveţiene USB şi Credit Suisse  şi banca franceză Natixis, alături de operatorul bursier elveţian SIX, firma de servicii financiare online R3 şi firma de consultanţă Accenture.

Aşadar, băncile centrale afirmă că proiectul este ”exploratoriu” şi că nu trebuie văzut ca un indiciu că Franţa şi Elveţia plănuiesc să emită monede digitale pentru tranzacţiile financiare angro.

Sursa: Ziare.com
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata