Proiect european pentru dezvoltarea strategiilor sindicale privind munca decentă

CNS Cartel Alfa şi AUR – Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane (ANSRU) au lansat marţi (27 aprilie 2010) în cadrul unei conferinţe de presă, proiectul european „Muncă Decentă pentru o Viaţă Decentă – Stimularea strategiilor şi politicilor internaţionale ale sindicatelor”, proiect finanţat de Comisia Europeană.

AUR – ANSRU şi CNS Cartel Alfa implementează acest proiect împreună cu organizaţia Sudwind Agentur, din Austria, aplicant principal, şi OGB – Federaţia Sindicatelor din Austria, Balkan Institute for Labour and Social Policy şi Confederation of Labour Podkrepa din Bulgaria, în calitate de parteneri.

Sindicaliştii susţin că era nevoie de un asemenea proiect deoarece ţările în curs de dezvoltare sunt în competiţie între ele pentru a fi ‘alese’ ca producători şi încearcă să ofere companiilor cea mai ieftină forţă de muncă, condiţii avantajoase pentru companii, dar dezavantajoase pentru muncitori şi legislaţie ambiguă sau posibilitatea de a fi încălcată.

Astfel, conform unor studii ale sindicatelor internaţionale, aproximativ 2,8 miliarde de oameni câştigă până la doi dolari pe zi, în fiecare zi un milion de oameni au un accident de muncă, iar 5.500 de oameni mor zilnic din cauza accidentelor de muncă şi a condiţiilor precare în care lucrează.

Proiectul lansat marţi îşi propune să contribuie la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (MDG), şi anume eradicarea sărăciei, egalitatea de gen şi crearea unui parteneriat global în vederea promovării muncii decente. Scopul principal al proiectului este informarea opiniei publice, a consumatorilor şi mass media cu privire la realităţile legate de condiţiile de muncă şi de trai din ţările în curs de dezvoltare.

Mesajul pe care sindicaliştii doresc să-l transmită este unul de solidaritate între toţi muncitorii în vederea promovării unor condiţii de muncă decente, a respectării drepturilor omului şi a realizării unui comerţ echitabil.
Cu această prilej, a fost lansat şi procesul de recrutare a grupului ţintă, compus din membri de sindicate, membri ai consiliilor de întreprindere şi membri ai ONG-urilor, pentru programul de training de un an ce se derulează în cadrul proiectului.

Trainingul cuprinde 6 module pe tematici diverse şi îşi propune să înarmeze participanţii cu informaţiile şi competenţele necesare atingerii obiectivelor principale ale proiectului în aşa fel încât agenda ‘muncii decente’ să devină o prioritate în mişcarea sindicală şi a societăţii din Europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata