România va participa la Nabucco cu 417 milioane de euro

Gazoductul Nabucco va tranzita România pe o portiune de 460 de kilometri, din totalul celor 3.296, lungimea totala a conductei, iar tara noastra, prin Transgaz, va asigura cota de finantare de aproximativ 417 milioane de euro, parte a companiei la proiectul Nabucco, a declarat, luni, premierul Emil Boc, revenit de la ceremonia de la Ankara de semnare a Acordului Interguvernamental pentru Nabucco.

Valoarea proiectului este de 7,9 miliarde de euro, finantarea fiind asigurata in proportie de 70% prin credite contractate de Compania Nabucco International, iar 30% din fonduri proprii.

Premierul a precizat ca durata Acordului Interguvernamental pentru constructia gazoductului Nabucco este de 50 de ani, intrarea in vigoare fiind conditionata de data ratificarii de catre statele semnatare ale documentului.

Din momentul in care toate statele vor ratifica acordul, acesta va intra in vigoare, a precizat Emil Boc. Lucrarile de constructie a gazoductului Nabucco vor incepe in 2011, iar data finalizarii este 2014.

Premierul a reiterat ca UE, la Consiliul European din martie, a decis sustinerea financiara a proiectului cu 200 de milioane de euro, un rol important având si pozitia României, exprimata la lucrarile Consiliului.

“Dincolo de sustinerea financiara, va fi extrem de importanta asigurarea furnizorilor de gaze naturale pentru proiect. În acest moment sunt avute in vedere Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, precum si alte state din Orientul Mijlociu.

Companiile nationale Nabucco ar urma sa construiasca si sa detina portiunea de conducta de pe teritoriul statului”, a spus Emil Boc.

El a reliefat ca semnarea Acordului Interguvernamental cu privire la proiectul Nabucco este un succes al României si, “in egala masura, un succes al sefului statului, care a sustinut in permanenta acest proiect, chiar in conditiile in care existau critici, atât in plan intern, cât si in plan extern, cu posibilitatea cu privire la realizarea acestui proiect”.

Cele 5 state angajate in proiectul Nabucco au semnat luni, la Ankara, Acordul interguvernamental pentru construirea gazoductului si Declaratia politica comuna.

În cadrul ceremoniei de semnare, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a felicitat statele participante si a aratat ca Acordul este unul dintre pasii esentiali pentru realizarea gazoductului.

El a reiterat ca la acest punct s-a ajuns dupa indelungate negocieri.

Nabucco urmeaza sa transporte, incepând din 2014, gaz din Marea Caspica spre Europa, tranzitând Turcia, pentru a reduce dependenta europeana de gazul rusesc.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat luna trecuta ca este gata sa acorde un sprijin financiar substantial pentru proiectul gazoductului Nabucco.

BERD ar putea conduce un grup de banci care sa finanteze cu pâna la un miliard de euro proiectul Nabucco.

La consortiul Nabucco Gas Pipeline International GmbH participa, cu procente egale de 16,7%, companiile OMV (Austria), RWE (Germania), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgargaz (Bulgaria) si Botgas (Turcia).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata