Sărbători religioase – 29 august

Ortodoxe

Tăierea cinstitului cap al Sf. Proroc Ioan Botezătorul (Post)

Greco-catolice

Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul

Romano-catolice

Martiriul Sf. Ioan Botezătorul; Sf. Sabina, m.

Tăierea cinstitului cap al Sf. Proroc Ioan Botezătorul este pomenită în calendarul creștin ortodox în ziua de 29 august, când se postește. Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, cel ce a anunțat venirea lui Hristos, propovăduind „vestea cea bună” a Întrupării Sale, este singurul Sfânt căruia Biserica i-a închinat o zi specială de post.

Sfântul Proroc Ioan, cel care își închinase viața Domnului, propovăduia în pustia Iordanului rugăciunea și postul, pocăința sinceră și mărturisirea greșelilor. „Și erau botezați de către el în râul Iordan, mărturisindu-și păcatele mulțimi de iudei” (Matei 3;6). Acest botez, simbolizând și consfințind curăția sufletească dobândită prin întoarcerea inimii către Dumnezeu, deschide și pregătește calea Mântuitorului: „Pocăiți-vă că s-a apropiat Împărăția cerurilor” (Matei 3;2). Acest prooroc vestește că „Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălțămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt și cu foc” (Matei 3;11). El știe că Acela este Mesia cel profețit de toți proorocii Legii Vechi, Iisus Hristos Domnul.

În vremea când Sfântul Proroc Ioan propovăduia acestea, Galileea era condusă de Irod Antipa, căsătorit cu fiica emirului Arabiei și care o luase la sine pe Irodiada, nevasta fratelui său Filip. Sfântul Ioan, după ce i-a înfruntat pe farisei și pe cărturari, nu s-a sfiit să-l înfrunte și pe rege, spunând că nu îi este îngăduit să ia pe femeia fratelui tău. Dată fiind influența Botezătorului asupra mulțimilor, Irod îi pune gând rău, mai ales că prorocul condamna în auzul tuturor legătura nelegiuită dintre cei doi. Temându-se totuși de furia pe care ar fi putut-o isca în rândul poporului uciderea lui, acesta se mulțumește să-l închidă pe Sfântul Ioan într-una din cetățile lui.

În ziua aniversării sale, Irod dă o petrecere la care invită mulți demnitari. După ce se amețesc de vin, Irodiada o pune pe fiica ei, Salomeea, să danseze în fața invitaților. Pentru aceasta, Irod îi oferă un mare dar: să-și aleagă până la jumătate din împărăție. La sugestia mamei sale însă, ea refuză averile și cere să i se dea pe tipsie capul lui Ioan Botezătorul. Regele poruncește tăierea capului Sfântului Ioan, pe care Salomeea îl dă mamei sale.

Amintirea acestui omor îl va chinui pe Irod toată viața. Când a auzit de Iisus și de minunile săvârșite de el, a crezut că Ioan s-a sculat din morți. Când a fost biruit de oștile arabe în anul 36, a considerat înfrângerea drept o pedeapsă divină pentru uciderea Botezătorului.

Așa a sfârșit mucenicește un ales al lui Dumnezeu, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul plătind cu viața curajul de a fi incriminat păcatele contemporanilor săi, cel care a avut tăria să condamne fariseismul și împietrirea inimii, propovăduind în schimb întoarcerea sinceră către Dumnezeu și către sine, în pocăință și curăție sufletească. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata