Sindicaliştii din administraţie propun alte măsuri de ieşire din criză, decât reducerea veniturilor

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) respinge măsurile prezentate de preşedintele Traian Băsescu pentru ieşirea din criză şi propune soluţii mai uşor de suportat, afirmă preşedintele FNSA, Valer Suciu, într-un Comunicat de presă.

‘Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, reprezentativă la nivel naţional, cu peste 50.000 de membri, în mare parte din administraţia publică locală, ia act de recentele măsuri pentru ‘combaterea’ efectelor crizei economice anunţate de către preşedintele şi Guvernul României, măsuri care pot arunca ţara în vecinătatea Greciei de azi.

Ele se referă la reducerea salariilor tuturor bugetarilor cu 25 %, începând cu 1 iunie, reducerea pensiilor cu 15 %, reducerea ajutorului de şomaj cu 15 %, precum şi alte măsuri complementare.

FNSA respinge în totalitate aceste măsuri, fiindcă prin acestea nu se vor realiza economiile scontate, ele ducând la scăderea masei de impozitare şi, implicit, la reducerea veniturilor la bugetul de stat, precum şi la scăderea drastică a puterii de cumpărare.

Din aceste motive, precum şi din cauza iminentelor disponibilizări, trâmbiţate de către guvernanţi în mass-media, FNSA va relua acţiunile de protest alături de celelalte confederaţii sindicale, după un program care va fi dat publicităţii în cel mai scurt timp’, se spune în comunicat.

Printre propunerile transmise Guvernului de către FNSA se numără măsuri urgente pentru reducerea evaziunii fiscale, până la eliminarea ei, pentru combaterea corupţiei, pentru reducerea economiei gri şi pentru reducerea cheltuielilor cu achiziţii de bunuri şi servicii.

De asemenea, sindicaliştii din administraţie mai propun:

 • renunţarea, în acestă perioadă, la organizarea unor serbări şi sărbători de împrumut sau inventate,
 • stabilirea de măsuri urgente pentru stimularea creditării în agricultură, turism, construcţii şi servicii,
 • ca nicio persoană să nu beneficieze de venituri lunare de la stat mai mari decât salariul preşedintelui României,
 • trecerea la un nou sistem de impozitare a veniturilor, inclusiv a pensiilor, aplicat în mod diferenţiat (progresiv),
 • asimilarea infracţiunilor economice, precum evaziunea fiscală sau deturnarea de fonduri, cu atentatul la siguranţa naţională,
 • asimilarea corupţiei în exercitarea actului guvernamental şi a actului administrativ cu subminarea economiei naţionale,
 • asimilarea discriminării economice a unor categorii întregi de populaţie (salariaţi bugetari, pensionari, şomeri etc),
 • precum şi a limitării în mod unilateral şi arbritrar a puterii de cumpărare a acestor categorii, cu genocidul.

FNSA cere ca economiile rezultate prin aplicarea acestor măsuri să fie folosite pentru investiţii.

Citește și
1 Comentariu
 1. rody spune

  sa se reduca toate salariile care depasesc limita bunului simt sa traiasca si parlamentarii cu 1000 de roni pe luna si intr-un an iesim din CRIZA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata