Freedom House: Drepturile şi libertăţile civile din nou în scădere

25

Pentru al patrulea an la rând, libertatea în termeni de drepturi politice şi libertăţi civile a scăzut în lume, potrivit organizaţiei internaţionale Freedom House, preluată de cotidianul Irish Examiner în ediţia sa de marţi.

Această perioadă, susţine organizaţia, este cea mai lungă de declin continuu pentru libertatea la nivel mondial, din istoria de aproape 40 ani a raportului organizaţiei menţionate. Potrivit Freedom House, cu sediul la Washington, doar 46% dintre cele 194 de state ale lumii, cu aproximativ acelaşi procentaj din populaţia globală, primesc informaţii considerate independente despre ceea ce se întâmplă în ţara lor şi ceea ce se face în numele lor.

Pe de altă parte, există o preocupare din ce în ce mai accentuată cu privire la faptul că nevoia guvernelor de a controla ceea ce li se spune oamenilor se manifestă şi în cadrul Uniunii Europene.
În prezent, membrii Parlamentului European lucrează la o petiţie pentru a obiecta faţă de legi în curs de elaborare în trei state membre în UE: România, Ungaria şi Bulgaria.

De ceva timp, există temeri legate de ţările din Balcani, în privinţa presiunilor la care sunt supuşi jurnaliştii din ţările candidate şi potenţial candidate la UE, cum ar fi Kosovo, Macedonia, Serbia, Muntenegru şi Bosnia.
Acolo unde mass-media nu sunt sub controlul politic direct al partidului aflat la putere, sunt supuse unei presiuni pentru a ascunde anumite probleme sau sunt pedepsite atunci când au evidenţiat anumite probleme.

Aşa s-a întâmplat recent în Albania, unde un post de televiziune a fost găsit vinovat şi amendat cu o sumă considerabilă, după expunerea unui abuz de putere comis de un fost ministru.
Potrivit Freedom House, problema libertăţii presei ar putea ajunge într-o etapă importantă la nivelul UE în următoarele luni, în contextul în care România a furnizat argumente pentru controlul media calificându-le oficial drept o potenţială ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Organizaţia aminteşte că preşedintele României, Traian Băsescu, a iniţiat o Strategie Naţională de Apărare, care a descris mass-media drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi totodată o vulnerabilitate pentru România, susţinând că unele campanii de presă răspândesc informaţii false despre activitatea instituţiilor de stat. Strategia a fost adoptată de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi înaintată apoi de către acesta Parlamentului român.

În Ungaria, unde partidul de guvernământ deţine o majoritate de două treimi, suficientă pentru a schimba Constituţia, se vehiculează planuri de a plasa instituţii media importante sub supravegherea guvernului.
În mod similar, în Bulgaria, guvernul pare să continue eforturile de a controla mass-media. Potrivit Freedom House, libertatea presei din această ţară a rămas supusă atacurilor şi a pierdut teren anul trecut.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata