Sunt şanse ca Donald Trump nu va fi lăsat să candideze din nou

142

În ciuda unor semne care arată clar că Donald Trump nu va fi lăsat să candideze din nou, fostul președint pare decis să nu renunțe. Și sunt deja numeroase indicii că nu va lăsa garda jos.

În prezent, Donald Trump este, încă, un candidat viabil pentru a câștiga nominalizarea republicanilor la scrutinul din 2024. Dar, potrivit unei analize publicate de Msn.com, Trump se va confrunta cu provocări serioase, care îi pot amenința șansele de a deveni purtător de drapel al republicanilor.

Se pune astfel întrebarea, Ce se va întâmpla, totuși, dacă Trump va pierde nominalizarea Partidului Republican? Va dispărea din peisaj sau se va lansa într-o campanie ca terț? Dacă ar face-o, atunci va preda alegerile prezidențiale din 2024 direct în mâinile democraților.

Trump și ceilalți republicani

În contextul sondajelor, pentru prima dată în ultimii șapte ani, Trump pare deosebit de vulnerabil în cadrul Partidului Republican. A pierdut alegerile prezidențiale din 2020, iar susținătorii săi au pierdut și ei, de atunci, în alegeri. Un singur susținător al lui Trump (JD Vance, din Ohio) a câștigat alegerile pe câmpul de luptă. Simultan, Trump este implicat în mai multe procese, investigații și scandaluri. Toate nu fac decât să pună într-o lumină defavorabilă acțiunile sale, pe viitor.

Astfel, un sondaj recent USA TODAY/Suffolk University a indicat că alegătorii conservatori preferă politicile lui Trump, dar ar dori ca altul să fie candidatul republicanilor. Candidatul preferat de votanții republicani este guvernatorul Floridei, Ron DeSantis. Victoria lui în ultimele alegeri a fost salutată de la stânga la dreapta spectrului politic din SUA, devenind noua stea pe firmamentul politicii americane.

Însă, DeSantis nu va fi singura provocare pentru Trump. Fostul vicepreședinte SUA, Mike Pence, are destule șanse. Senatorii Ted Cruz, Marco Rubio și chiar Josh Hawley vor candida și ei. Ideea e că Trump va avea o concurență acerbă.

Poate pierde nominalizarea republicanilor. Ce va face?

Din punct de vedere personal, Trump nu pare genul de politician care să-și facă bagajele și să plece acasă. Dacă un număr de 999 din 1.000 de republicani care pierd nominalizarea republicană renunță, Trump ar putea fi singurul care nu va da înapoi. Consilieri politici au declarat recent pentru ”Salon” că o candidatură terță a lui Trump este plauzibilă.

În opinia sa, „Trump a avut un succes atât de mare pentru că a concurat împotriva elitei, fiind văzut, din punct de vedere politic, ca nefăcând parte din  nicio tabără, așa că nu este exclus”, a declarat un consilier politic.

În SUA, dacă Trump ar candida ca terț, ar rupe blocul conservator în două. Trump este, încă, un simbol, o instituție în sine. O mare parte din națiunea ”MAGA” l-ar urma pe Trump oriunde, chiar și pe teritoriul terților. Rezultatele ar fi dezastruoase pentru republicani.

Cel mai probabil, Trump ar atrage de partea sa un segment substanțial din electoratul conservator, iar asta va ajuta, probabil, democrații să câștige.

Însă, Trump nu ar avea suficient sprijin, în calitate de candidat terț, pentru a-l elimina pe candidatul democrat. Oare Trump ar face asta propriului său partid? Nimeni nu poate spune sigur că nu ar face-o!

Finanțarea unei candidaturi terțe

În contextul socio-financiar, frumusețea bogăției este că oferă libertate și autonomie. Trump este foarte bogat, oferindu-i opțiuni pe care funcționarul public nu le are, dacă vrea să candideze ca independent la președinție.

În acest sens, fondurile externe s-ar putea epuiza, dacă Trump pierde nominalizarea republicană, dar aici intervine averea personală. Rezistența și încăpățânarea lui Trump sunt de atât de mari, încât ar putea fi capabil să continue să strângă bani buni, chiar și fără sprijinul republicanilor.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online