UGIR-1903: Am cerut FMI să sprijine relansarea creditării economiei

Acordul cu Fondul Monetar International (FMI) este o schita de program care trebuie completata de patronate si de sindicate impreuna cu Guvernul Romaniei”, a declarat, joi (5 noiembrie 2009), Ioan Cezar Corâci, presedinte al UGIR-1903, intr-o conferinta de presa.

Conform presedintelui UGIR- 1903, in cadrul intâlnirii cu delegatia FMI a solic itat fondului sa sprijine România in negocierile cu bancile mama pentru continuarea finantarii economiei si sa intervina pe lânga Uniunea Europeana pentru reducerea cofinantarii si majorarii avansurilor pe proiectele europene de infrastructura din fondurile structurale acordate Romaniei.

“Am sustinut in fata delegatiei FMI ca aceasta criza economica si financiara a afectat din plin România, autoritatile nefiind capabile sa deruleze programe si masuri care sa limiteze efectele acesteia in tara noastra, iar sprijinul financiar pus la dispozitie prin acordul cu FMI, in acest an, a fost prost intrebuintat, fiind orientat spre consum si nu spre investitii publice. Proasta guvernare este dovedita si de ultimele date statistice pe 10 luni care indica o scadere de 15% a cifrei de afaceri in industrie si reducerea cu 9,3% a comenzilor noi in industrie”, a precizat Corâci.

Presedintele UGIR- 1903 sustine ca probleme le bugetare ale Romaniei sunt bine cunoscute de membrii delegatiei, inclusiv privind platile intârziate si amânate pentru anul 2010 de diverse autoritati centrale si locale. “Acestia au constat lipsa dialogului social in România ca mecanism de consultare cu patronatele si sindicatele fapt care lasa decizia doar la nivel politic. În opinia membrilor misiunii economice aplicarea unor politici si masuri economice corecte in România in perioada urmatoare este chiar mai importanta decât aderarea la spatiul euro”, a sustinut Corâci.

UGIR-1903 avertizeaza public Guvernul si Parlamentul României ca este hotarâta sa actioneze sub toate formele legale daca mecansimele de consultare cu patronatele si sindicatele nu vor fi puse in functiune, iar institutiile dialogului social, precum CES, vor fi ocolite in privinta adoptarii Bugetului de stat pe anul 2010.
“Trebuie sa se inteleaga ca bugetul Romaniei constituie unicul instrument pentru iesirea din criza care nu poate fi intocmit fara consultarea patronatelor si sindicatelor”, afirmat presedintele UGIR.

UGIR-1903 constata ca in datele cadru ale proiectiei bugetare pe anul 2010 exista abordari contradictorii care pun sub semnul intrebarii constructia schitei de buget si nu reflecta masuri hotarâte de reducere a cheltuie lilor pub lice si de stimulare a investitiilor si a mediului economic ceea ce va conduce la agravarea crizei economice si soc iale, la depasirea chiar si a deficitului de peste 8,5% si la cresterea alarmanta a somajului, cu consecinte greu de precizat pentru economia româneasca si cetatenii României.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata