UGIR-1903 consideră că banii de la FMI nu au fost corect utilizaţi

“Sprijinul financiar pus la dispozitie prin Acordul cu FMI in acest an a fost prost intrebuintat, fiind orientat spre consum si nu spre investitii publice”, se arata intr-un comunicat remis joi (5 noiembrie 2009) de catre UGIR-1903.

“Criza economica si financiara a afectat din plin România, autoritatile nefiind capabile sa deruleze programe si masuri care sa limiteze efectele acesteia in tara noastra, iar sprijinul financiar pus la dispozitie prin Acordul cu FMI in acest an a fost prost intrebuintat, fiind orientat spre consum, nu spre investitii publice. Proasta guvernare este dovedita si de ultimele date statistice pe 10 luni, care indica o scadere de 15% a cifrei de afaceri in industrie si reducerea cu 9,3% a comenzilor noi in industrie”, a subliniat Cezar Corâci, presedintele UGIR-1903.

Membrii misiunii institutiilor financiare internationale la Bucuresti au constatat lipsa dialogului social in România, a consultarii cu patronatele si sindicatele, fapt care lasa decizia doar la nivel politic, a subliniat presedintele UGIR 1903.

“În opinia membrilor misiunii economice a FMI, aplicarea unor politici si masuri economice corecte in România in perioada urmatoare este chiar mai importanta decât aderarea la spatiul euro”, a declarat Cezar Corâci, care a adaugat ca UGIR-1903 “avertizeaza public Guvernul si Parlamentul României ca este hotarâta sa actioneze sub toate formele legale daca mecansimele de consultare cu patronatele si sindicatele nu vor fi puse in functiune, iar institutiile dialogului social, precum CES, vor fi ocolite in privinta elaborarii Legii Bugetului de Stat pe anul 2010.

Trebuie sa se inteleaga ca Bugetul României constituie unicul instrument pentru iesirea din criza si nu poate fi intocmit fara consultarea patronatelor si a sindicatelor”.

În comunicatul UGIR-1903 se mai arata ca in datele cadru ale proiectiei bugetare pe anul 2010 exista abordari contradictorii, care pun sub semnul intrebarii constructia schitei de buget si nu apar masuri hotarâte de reducere a cheltuielilor publice si de stimulare a investitiilor si a mediului economic, ceea ce va conduce la “agravarea crizei economice si sociale, la depasirea deficitului bugetar, la cresterea alarmanta a somajului cu consecinte greu de precizat pentru economia româneasca si cetatenii României.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata