Adrian Negrescu: Creşterea ratelor este legată de modul în care crește inflația

462

În anul 2022, ratele românilor au crescut excesiv de mult, iar analiștii din domeniu spun că lucrurile nu stau mai bine nici în acest an, nici viitor.

Astfel, pe parcursul anului trecut, ratele românilor au crescut cu aproximativ 800 de lei, în timp ce indicii ROBOR și IRCC au crescut și ei.

-Specialiștii spun că, într-un singur an, ratele creditelor dependente de indicele IRCC a crescut cu aproximativ 720 de lei. Creșterea are loc în contextul în care indicele a ajuns la 5,71 procente de la 1,17 procente.

-Românii cu credite pe baza indicelui ROBOR au scos și mai mulți bani din buzunar. Într-un singur an, aceste credite au crescut cu 815 lei. În luna ianuarie a acestui an, indicele ROBOR a fost de 7,25 procente, în condițiile în care, în ianuarie 2022, acest indice a fost de 3,02 procente.

Va fi un adevărat exercițiu de supraviețuire

În estimările lor, analiștii spun că ratele urmează să se stabilizeze, însă ele vor reprezenta în continuare o provocare și asta din cauză că nu vor reveni la nivelul de anul trecut.

În acest sens, analistul economic Adrian Negrescu spune că scumpirea ratelor este legată de modul în care crește inflația. El mai spune că ratele vor continua să crească dacă avansul prețurilor nu va fi oprit.

Astfel, „Scumpirea puternică a ratelor este strâns legată de modul în care creşte inflația. Dacă nu vom reuși să oprim avansul prețurilor, mai ales la energie, gaze și carburanți, să ne așteptăm, din păcate, că și costurile de finanțare să crească. Vestea bună este că, din a două parte a anului, inflația se va mai tempera”, spune el.

Adrian Negrescu precizează, totuși, că ratele vor rămâne ridicate cel puțin un an de acum încolo, chiar dacă inflația se va tempera, subliniind că pentru unii români va fi o adevărată provocare plătitul ratelor.

Aşadar, ”Vestea proastă este că ratele vor rămâne la un nivel ridicat cel puțin un an de acum încolo. Pentru mulţi dintre români, va fi un adevărat exercițiu de supraviețuire să își plătească ratele și mă aștept ca mulţi să fie executați silit de bănci și să rămână fără case”, spune analistul economic Adrian Negrescu.

În contextul financiar, reprezentanții BNR le recomandă românilor să nu facă rate care să depășească jumătate din venituri, însă analiștii fiscali spun că limita este, de fapt, de 25%.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online