Banca Națională a României (BNR) a transmis ultimele cotații ROBOR pentru vineri, 9 decembrie

72

Toți românii care au credite în lei la bănci trebuie să afle! Banca Națională a României (BNR) a publicat cotațiile indicilor ROBOR pentru ziua de vineri, 9 decembrie.

Astfel, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut vineri la 7,70%, de la 7,71% valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor transmise de Banca Națională a României (BNR).

Pentru indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 7,91% de la 7,93% cât a fost în şedinţa precedentă, arată datele comunicate de BNR.

Iar la indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 8,16%, de la 8,20%, valoare înregistrată în ședința precedentă, mai transmite Banca Națională a României.

La începutul anului 2022 indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia a declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022

Influența ROBOR asupra creditelor românilor

În contextul bancar, ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Iar evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Însă, pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro