Congresul SUA a propus recent un proiect de lege pentru creșterea concurenței în rețelele de procesare a cardurilor de credit

Foto: legislaţiamuncii.manager.ro
37

În prezent, 70% dintre americani dețin cel puțin un card de credit. Este un instrument financiar care face multe tranzacții mai ușoare, dar vine la pachet și cu un cost.

În acest sens, congresul SUA a propus recent un proiect de lege pentru creșterea concurenței în rețelele de procesare a cardurilor de credit. Scopul este acela de a reduce taxele pentru tranzacții, economisind bani pentru comercianți și consumatori, scrie WDBJ.com.

Ce își propune ”Credit Card Competition Act”

Senatorii americani au introdus un proiect de lege, numit „Credit Card Competition Act”, care urmărește să creeze mai multă concurență în sfera cardurilor de credit. „Concurența este coloana vertebrală a capitalismului”, a explicat senatorul Roger Marshall, care crede că legea ar trebui să funcționeze ca în orice altă industrie.

Concret, actul normativ va impune ca băncile mai mari să furnizeze cel puțin două rețele de carduri pentru fiecare tranzacție cu cardul de credit. În consecință, pe piață, vor apărea mai multe opțiuni cu privire la cine colectează acele taxe.

În opinia sa, „Cred că acest proiect de lege va ajuta consumatorii. De fiecare dată când introduci concurență pe o piață, ea va aduce beneficii consumatorilor”, a spus Marshall.

Legea va crea economii de 11 miliarde de dolari pentru comercianți

Astfel, companiile de retail au trimis o scrisoare Congresului în care cer adoptarea proiectului de lege. Acestea susțin că legea ar crea economii de 11 miliarde de dolari pentru comercianți.

În schimb, ar fi o lovitură dură pentru Visa și Mastercard, cei mai mari procesatori de carduri de credit din lume.

În contextul acestui proiect de lege,  s-ar cere băncilor cu active de peste 100 de miliarde de dolari să proceseze tranzacții electronice de credit pe cel puțin două rețele afiliate, dintre care una trebuie să fie în afara rețelei Visa sau Mastercard.

Astfel, „Procesarea tranzacțiilor cu cardul de credit nu ar trebui să se limiteze la două companii, atunci când există numeroase companii care pot face treaba la fel de bine”, a declarat Leon Buck, vicepreședinte pentru relații guvernamentale, servicii bancare și financiare la Federația Națională de Retail.

De ce se opun Visa și Mastercard

În prezent, Visa și Mastercard reprezintă 83% din cardurile de uz general și au perceput, doar anul trecut, taxe în valoare de 77 de miliarde de dolari. Aceste taxe includ comisioane de interschimbare sau de transfer, pe care le câștigă băncile partenere, și taxele de rețea pe care le plătesc companiile de carduri de credit.

De altfel, Visa și Mastercard nu susțin această lege. Potrivit lui Vasant Prabhu, director financiar la Visa, există deja o mare concurență pe piață. El spune că majoritatea americanilor are mai multe carduri de credit, cum ar fi American Express, Mastercard, dar și alte tipuri de carduri.

Una dintre preocupările sale este că infrastructura pentru cardurile de credit nu este pregătită pentru mai multe rețele și ar exista un cost pentru reemiterea cardurilor și modernizarea tehnologiei pentru a realiza acest lucru.

Iar cei de la Mastercard și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța și securitatea tranzacțiilor prin diferite rețele. Ei susțin că unii comercianți ar putea alege cele mai ieftine rețele, care nu vor avea măsuri de securitate pentru a proteja consumatorii. Directorul executiv al Mastercard, Michael Miebach, a declarat că alți procesatori de plăți nu au făcut aceleași investiții, ca Visa și Mastercard, în siguranța și securitatea rețelelor lor.

Sursa: Capital.ro