Consiliul ucrainean de Securitatea a dat undă verde confiscării a tuturor acțiunilor Băncii de rezervă internaţională aparţinând Sberbank Rusia

Foto: alamy.com
23

În contextul unei decizii aprobate în data de 12-05-2022, Ucraina a decis să confiște activele a două bănci ruse din țară, pe fondul invaziei începută la finalul lunii februarie a acestui an. Astfel, această decizie a fost aprobată de către Parlamentul Ucrainean.

În acest fel, Ucraina a reuşit confiscarea activelor a două bănci rusești care activau pe teritoriul țării, după invazia începută de Rusia, la data de 24 februarie.

Concret, Consiliul ucrainean de Securitatea a dat undă verde confiscării a tuturor acţiunilor Băncii de rezervă internaţională aparţinând Sberbank Rusia. Această decizie a fost aprobată printr-un decret semnat de Volodimir Zelenski și aprobată, în cursul zilei de joi, de Verhovna Rada, Parlamentul ucrainean.

În acest sens, presa internațională mai scrie că 99,8% dintre acţiunile Prominvestbank, o bancă cu sediul la Kiev, deţinută de către Banca de dezvoltare Vnesheconombank (VEB), un organism rus de stat, au fost naționalizate.

De altfel, Ucraina a decis și confiscarea activelor financiare ale acestor bănci, însă valoarea nu a fost precizată.

Din punct de vedere politico-bancar, pe fondul războiului început la finalul lunii februarie, președintele Volodimir Zelenski a semnat, marți, un decret cu privire la exproprierea bunurilor statului rus şi rezidenţilor acestuia din cauză de ”necesitate publică”, scrie France Presse.

Ucraina îşi doreşte rezervarea unui loc în Uniunea Europeană

Astfel, Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainene, a solicitat oficialilor europeni să rezerve un loc special Ucrainei în Uniunea Europeană, chiar dacă procesul de aderare va fi îndelungat.

În opinia sa, „Auzim foarte des că Ucraina aparţine familiei europene şi că la ora actuală este important să fie rezervat acest loc.

Nu vorbim propriu-zis de aderarea Ucrainei la UE cât mai repede posibil, însă este foarte important pentru noi să rezervăm acest loc pentru Ucraina”, a declarat Dmitro Kuleba, joi după-amiază, la un post de televiziune germană ARD, aflat într-o vizită oficială în Germania.

În contextul dat, în ziua de luni, aflat într-o vizită oficială la Berlin, preşedintele francez Emmanuel Macron a precizat că va fi nevoie „de decenii” pentru ca o ţară ca Ucraina să poată adera la UE şi a sugerat ca ea să facă parte dintr-o „comunitate politică europeană”, care să includă și Marea Britanie, retrasă din UE în 2020.

Iaraceastă idee a sa, a fost susținută de cancelarul german Olaf Scholz.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata