Iranul și Rusia intenţionează să emită o nouă criptomonedă susținută de aur

43

În viitor, Iranul și Rusia au de gând să emită o nouă criptomonedă susținută de aur. Potențialul stablecoin își propune să permită tranzacții transfrontaliere în locul monedelor fiat, cum ar fi dolarul american, rubla rusească sau rialul iranian.

Iranul și Rusia vor să emită un nou stablecoin susținut de aur

În contextul financiaro-digital, în lumina progreselor în materie de active digitale și a presiunilor exercitate asupra statelor, Rusia și Iranul explorează acum dezvoltarea unei monede stabile comune care ar fi susținută de aur.

Concret, directorul executiv al Asociației Ruse a industriei cripto și blockchain, Alexander Brazhnikov, a dezvăluit că Banca Centrală a Iranului are în vedere crearea unei monede stabile cu Federația Rusă ca mijloc de plată în tranzacțiile care implică comerț internațional, potrivit postului local de știri rus Vedomosti.

În plus, Brazhnikov a spus că valoarea monedei ar fi legată de aur (adică, un stablecoin). Astrakhan este o zonă de liber schimb în care Rusia a început să accepte mărfuri iraniene; prin urmare, moneda ar fi utilizabilă acolo.

Stablecoin trebuie discutat la nivel de stat

În acest sens, Anton Tkachev, membru al Dumei și al Comisiei pentru politică informațională, tehnologia informației și comunicații, a recunoscut existența discuțiilor. După ce criptomonedele sunt complet reglementate în Rusia, ceea ce ar trebui să se întâmple în 2023, Tkachev a declarat că problema va fi luată în considerare la nivel guvernamental, scrie Finbold.

În prezent, Banca Centrală a Rusiei nu susține utilizarea criptomonedelor precum Bitcoin (BTC) sau Ethereum (ETH) ca metodă de plată oriunde în țară. Pe de altă parte, permite utilizarea criptomonedelor în afaceri, inclusiv în comerțul internațional.

În special, după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, autoritățile Uniunii Europene au adoptat o interdicție care interzice firmelor europene să ofere orice servicii legate de criptomonede rezidenților din Rusia.

Însă, în luna august 2022, Iranul a făcut primul import de bunuri folosind criptomonede în valoare de milioane de dolari. Guvernul local a declarat că noile măsuri vor ajuta Iranul să atenueze sancțiunile comerciale globale. Iranul a plasat prima comandă internațională de import folosind criptomonede în valoare de 10 milioane de dolari.

Aşadar, Banca Rusiei, care s-a opus din punct de vedere istoric utilizării criptomonedelor ca metodă de plată, a fost de acord să permită acest tip de monede în comerțul exterior să atenueze impactul sancțiunilor internaționale. Autoritatea de reglementare nu a clarificat niciodată ce criptomonede vor fi folosite pentru astfel de tranzacții, anunță Coin Telegraph.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro