Cum poţi să-ți plătești impozitul și până când beneficiezi de reduceri la achitare

76

Multe persoane au obiceiul de a-și plăti taxele și impozitele la începutul anului, pentru a nu lăsa datoriile să se adune pe parcursul acestuia, dar și pentru a beneficia de o deducere de 10%. Însă  îți poți plăti taxele fără să mai mergi la ghișeul primăriei unde obișnuiai să îți depui datoriile către stat șipoţi afla până când sunt valabile bonificațiile.

Astfel, pentru că primăriile au început să renunțe la ghișeele fizice destinate plății taxelor locale și variantele rămase sunt mai mult sau mai puțin digitale, însă unii contribuabili s-au plâns că nu știu să folosească aceste metode.

În momentul în care vrei să plăteşti online, înainte de toate, pentru a putea apela la această opțiune de plată, ai nevoie de un card cu care să se poată face plăți online, al cărui cod numeric (format din 16 cifre) este necesar pentru deschiderea contului personal. Așadar, dacă nu ai card, nu vei putea să-ți deschizi cont și nici să-ți plătești taxele cu această variantă.

 Deschiderea contului și plata impozitului

Pentru a-ți deschide contul pe o  platfomă online, trebuie să intri site-ul platformei și să apeși butonul Creare cont, aflat la dreapta butonului AUTENTIFICARE, care este încadrat cu albastru. Odată apăsat acest buton, sunt listați, de la dreapta la stânga, trei pași simplu de parcurs.

Pașii sunt:

1) Introducerea CNP-ului tău, urmată de apăsarea butonului VERIFICĂ CNP, care te trimite la pasul 2) Validare Card, unde, la fel ca la pasul anterior, trebuie să îți introduci codul cardului bancar (format din 16 cifre, grupate câte 4, pe care îl găsești în mod normal pe fața cardului). Urmează pasul 3) Trimitere e-mail. Aici trebuie să îți introduci adresa de e-mail pe care să o folosești la acest cont. Odată introdusă și apăsat butonul, vei primi un e-mail pe această adresă în care ți se vor comunica un nume de utilizator și o parolă, ambele provizorii, cu care trebuie să te AUTENTIFICI.

După autentificare, platforma îți va cere să schimbi aceste date provizorii de înregistrare, pe care le vei putea înlocui la alegere, respectând cerințele. Odată schimbate, poți începe să te folosești de platformă ca să faci plățile.

În meniul pe care îl accesezi odată ce te loghezi se află și opțiunea Obligații de plată, unde trebuie să intri pentru a solicita lista cu contribuții pe care le datorezi statului. Ea este generată automat. În dreptul fiecărui tip de contribuție care îți apare acolo, alături de suma datorată, apare și câte un buton Plătește, pe care trebuie să îl apeși pentru a plăti, nu înainte de a apăsa și pe Aprobare.

Alte metode de plată recomandate

Această metodă nu este posibil de folosit în 100% dintre cazuri, fiindcă Direcțiile de Plată a Taxelor și Impozitelor Locale (DITL) unor primării nu au fost încă integrate în circuitul unei platforme, însă numărul acestora este mic.

Pentru aceste cazuri, primăriile pun la dispoziție coduri IBAN către care pot fi virate sumele datorate de contributori. Ele pot fi virate de la ghișeele băncilor, sau cu ajutorul aplicațiilor bancare, direct de pe telefon, prin mobile banking. Aflarea sumelor exacte datorate se poate face prin consultarea comunicărilor fiscale (Deciziile de impuneri fiscale), care sunt trimise de DITL prin poștă, sau cu ajutorul roboților de plată a facturilor, cum am arătat mai jos.

Tot pentru cazurile unde nu funcționează, angajații Primăriei Sectorului 4 au venit, la solicitarea contribuabililor, cu recomandarea de a fi folosiți roboții de plată a facturilor din magazine.

În explicaţiile lor, „Cei interesați trebuie să selecteze Taxe și impozite, unde robotul cere CNP-ul. Pe baza acestuia sunt listate contribuțiile ce trebuie achitate. Pentru cei ce vor să plătească impozitul pentru parcări cumpărate trebuie să se selecteze Mobilitate urbană. Acolo se poate și achita”, au spus aceștia.

„Reducerile de 10%” – până când și de fapt ce valoare au

O parte dintre cei care se grăbesc să-și plătească taxele către stat cât mai devreme sunt motivați de reducerile (numite bonificații) pe care le oferă autoritățile în domeniu (DITL) și care, anul acesta, sunt în general de 10% și sunt valabile până la finalul lunii martieTotodată, ele se aplică la impozitul pentru clădiri, pentru terenuri și pentru cel auto.

Valoarea acestor bonificații nu este însă fixă și ea se decide la nivelul primăriilor, instituții care nu se află sub o autoritate centrală.În primăriile din orașele Cluj, Craiova și în toate sectoarele Bucureștiului (potrivit reprezentanților Primăriei Municipiului), bonificația are valoarea de 10% din suma impozitelor datorate. În schimb, în Iași, ea este de numai 5%.

De asemenea, primăriile nu sunt obligate să acorde aceste bonificații, așa că dacă plănuiai să îți plătești contribuțiile către stat mai devreme pentru a beneficia de aceste reduceri, interesează-te înainte dacă ele sunt aplicate și în locul pentru care plătești respectivele impozite.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News