Guvernul condus de Viktor Orban va confisca profiturile suplimentare pe care le va face MOL din vânzarea carburanților

50

Ungaria a luat marea decizie! Prim-ministrul ungar a făcut un anunț la care puțini se așteptau, pe fondul penuriei de benzină care a avut loc în țară.

Astfel, prim-ministrul Ungariei a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care spune că Guvernul pe care îl conduce va confisca profiturile suplimentare pe care le va face MOL din vânzarea carburanților.

Acest anunț al lui Viktor Orban vine la o zi după ce Ungaria a eliminat plafoanele prețurilor la carburanții auto, în contextul în care țara s-a confruntat cu o penurie de benzină și motorină.

În mesajul său, „În ultimele zile, sancțiunile petroliere de la Bruxelles au intrat în vigoare și s-a întâmplat ceea ce ne era teamă că o să se întâmple. De acum încolo există prețuri de sancțiuni la benzină în întreaga Europă”, a fost mesajul lui Viktor Orban, adăugând că țara sa va lua aceste profituri suplimentare și le va redirecționa către bugetul de stat.

Ungaria renunță la plafonarea prețurilor la benzină pe fondul penuriei de carburanți

În ziua de marţi 6 decembrie, Ungaria a abolit plafoanele prețurilor la benzină, după ce o penurie de combustibil a dus la „cumpărături de panică” la benzinării, gigantul energetic ungar MOL dând vina pe limitele de preț.

Tot marţi, presa ungară a publicat imagini cu cozi lungi de sute de metri la benzinăriile din întreaga țară, în timp ce un fotograf al AFP a văzut majoritatea pompelor în pană la mai multe stații din Budapesta. Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a dat vina pe sancțiunile petroliere impuse de UE ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina pentru problemele cu combustibilul.

Astfel, „Guvernul va aboli plafonarea prețului la benzină la sugestia MOL” cu efect imediat, a anunțat Gulyas.

„Ceea ce ne temeam s-a adeverit: sancțiunea petrolieră care a intrat în vigoare luni a provocat perturbări perceptibile în aprovizionarea cu combustibil a Ungariei. MOL nu se poate lipsi de benzina importată.”

Luni a intrat în vigoare un embargo impus de UE asupra livrărilor maritime de țiței rusesc

În contextul energetic, directorul executiv al MOL, Gyorgy Bacsa, a declarat mai devreme joi pentru AFP că „situația aprovizionării este în mod clar critică, cererea a crescut vertiginos, consumatorii se aprovizionează, iar cumpărăturile de panică au început”.

„O penurie parțială de produse este prezentă în întreaga noastră rețea, iar un sfert din benzinării erau complet goale”, a spus Bacsa.

De altfel, această lipsă de combustibil a fost cauzată  şi de o scădere de 30% a combustibilului importat, precum și de întreținerea uneia dintre rafinăriile MOL și va dura „câteva săptămâni” pentru a fi rezolvată, a spus el. Plafonarea, impusă de guvern, a prețurilor la carburanții pentru autovehicule a determinat firmele străine să reducă livrările de carburanți în Ungaria, potrivit Asociației Benzinarilor Independenți.

În contextul financiar, în noiembrie 2021, Budapesta a decretat un preț fix de aproximativ 1,17 euro (1,22 dolari) pe litrul de combustibil de calitate 95. Revizuit la fiecare trei luni, plafonul a fost prelungit ultima dată în septembrie și a fost valabil până la sfârșitul anului.

În plus, Guvernul a declarat că plafonarea prețurilor – la o serie de produse alimentare de bază, precum și la combustibil – are ca scop susținerea economiei și reducerea inflației galopante.

Inflația anuală din Ungaria a ajuns la cel mai ridicat nivel din 1996

Inflația anuală în Ungaria a ajuns la 21,6% în octombrie, cel mai ridicat nivel din 1996 și al treilea cel mai ridicat din UE, potrivit Eurostat. Însă guvernatorul băncii centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, a acuzat plafonarea prețurilor la combustibili și alimente pentru că a adăugat „trei-patru puncte procentuale la inflație”.

Însă, Gyorgy Matolcsy, văzut de obicei ca un aliat al premierului naționalist Orban, a cerut, de asemenea, retragerea capacelor. În plus față de necazurile economice ale lui Orban, recesiunea este iminentă, PIB-ul înregistrând o contracție de 0,4% în al treilea trimestru, în timp ce moneda locală, forintul, s-a prăbușit la minime record față de euro în acest an.

Săptămâna trecută, executivul UE a recomandat, de asemenea, ca fonduri ale blocului, în valoare totală de peste 14 miliarde de euro, să fie reținute din cauza unor probleme legate de corupție și de respectarea statului de drept, scrie France 24.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro