Indicatorului social de referință (ISR) va fi majorat în luna martie cu aproape 14%

145

În România, creşte indicatorului social de referință (ISR), față de care se calculează ajutoarele financiare, acesta se va majora din luna martie.

Astfel, indicatorului social de referință (ISR), față de care se calculează ajutoarele financiare, va fi majorat în luna martie cu aproape 14%, majorare raportată la rata inflației.

În contextul Legii 225/2021, valoarea indicatorului social de referință se actualizează, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, dar doar dacă aceasta are o valoare pozitivă. Astfel, o dată cu creșterea indicatorului social de referință (ISR), mai multe ajutoare sociale vor fi majorate în mod automat.

Ajutoarele sociale vor crește

Din datele recente transmise de Institutul Național de Statistică se rată că inflația pentru anul 2022 a fost de 13,8%. Așadar, din luna martie, ISR va crește de la 525,5 lei, cât este în prezent, la 598 de lei.

Toate ajutoarele sociale calculate pe baza valorii ISR se vor majora din luna martie. Printre aceste ajutoare financiare se numără indemnizația de șomaj, ajutorul social, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap sau nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului.

Se dau până la 630 de lei pe lună

Astfel, din luna martie, venitul minim garantat primit de familiile și persoanele singure ca formă de asistenţă socială se va majora datorită creșterii ISR-ului și va avea următoarele valori:

  • 169 de lei (0,283 ISR) pentru persoana singură;
  • 305 lei (0,510 ISR) pentru familiile formate din două persoane;
  • 427 de lei (0,714 ISR) pentru familiile formate din trei persoane;
  • 529 de lei (0,884 ISR) pentru familiile formate din patru persoane;
  • 630 de lei (1,054 ISR) pentru familiile formate din cinci persoane;
  • 44 de lei (0,073 ISR) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.

Crește indemnizația de șomaj

În legea76/2002, indemnizația de șomaj se acordă șomerilor pe o perioadă de 6 luni și este o sumă fixă, lunară, al cărei cuantum reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referință, în vigoare la data stabilirii acesteia.

Valoarea ISR în vigoare la data stabilirii valorii indemnizației (din martie va fi 598 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;.

Valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:

3% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
5% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
7% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
10% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.

Totodată, din martie va crește și limita minimă a cuantumului indemnizației lunare aferente concediului de creștere a copilului. Tot din martie se va majora și alocația pentru susținerea familiei, stabilită în Legea 277/2010.

Aşadar, legal, în funcție de cât de mare este venitul net mediu lunar pe membru de familie (raportat la ISR), cuantumul lunar al alocației este stabilit în funcție de ISR.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online