Minerii de cripto opresc afacerile din China după ce Beijingul se prăbușește, bitcoin scade

Minerii de criptomonede, inclusiv HashCow și BTC.TOP, și-au oprit operațiunile din China, după ce Beijingul a intensificat represiunea împotriva mineritului și tranzacționării bitcoinului, ciocnind monedele digitale pe fondul unui control normativ global sporit al acestora.

Un comitet al Consiliului de Stat condus de vicepremierul Liu He a anunțat represiunea vineri târziu, ca parte a eforturilor de apărare a riscurilor financiare. A fost pentru prima dată când consiliul a vizat extragerea de monede virtuale, o afacere mare în China care reprezintă până la 70% din oferta criptografică mondială.

Schimbul de criptomonede Huobi a suspendat luni atât serviciile de cripto-minare, cât și serviciile de tranzacționare către clienții din China continentală, adăugând că se va concentra, în schimb, pe afacerile de peste mări.

BTC.TOP, o piscină de minerit criptografic, a anunțat, de asemenea, suspendarea activității sale din China, invocând riscuri de reglementare, în timp ce minerul criptografic HashCow a declarat că va înceta să cumpere noi platforme bitcoin.

Minerii de cripto folosesc echipamente sau platforme computerizate din ce în ce mai puternice, special concepute, pentru a verifica tranzacțiile cu monede virtuale într-un proces care produce monede criptate nou create, precum bitcoin.

„Exploatarea criptografică consumă multă energie, ceea ce contravine obiectivelor Chinei de neutralitate a carbonului”, a declarat Chen Jiahe, director de investiții al biroului din Beijing Novem Arcae Technologies.

Represiunea face parte, de asemenea, din efortul intensificat al Chinei de a stopa tranzacționarea criptografică speculativă, a adăugat el.

Bitcoin a căzut după cea mai recentă mișcare chineză și acum a scăzut cu aproape 50% față de nivelul maxim din toate timpurile. Duminica a scăzut cu până la 17%, înainte de a-și paria unele pierderi și a fost tranzacționat constant în Asia. În altă parte, Ether a scăzut duminică la un minim de două luni, în scădere cu 60% față de un record înregistrat în urmă cu doar 12 zile,

Protecția investitorilor și spălarea banilor sunt preocupări deosebite ale autorităților de reglementare financiare globale, care se confruntă cu o modalitate de reglementare a industriei criptomonedelor.

Cel mai recent zbucium în monedele digitale provine, de asemenea, dintr-un control mai strict din Statele Unite. Joi, președintele Rezervei Federale SUA, Jerome Powell, a declarat că prezintă riscuri pentru stabilitatea financiară și a indicat că ar putea fi necesară o reglementare mai mare a monedei electronice, din ce în ce mai populare.

Huobi a făcut anunțul prin intermediul comunității sale oficiale, Telegram, pentru Huobi Mall, precum și într-o declarație adresată Reuters. BTC.TOP și HashCow nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii.
Se estimează că, consumul anual de energie al minelor de criptomonede din China va crește în 2024 la aproximativ 297 de terawați-oră, mai mare decât tot consumul de energie de către Italia în 2016, potrivit unui studiu publicat recent în Nature Communications.

Președintele chinez Xi Jinping a promis neutralitatea carbonului până în 2060.

China și-a pierdut deja poziția de centru global de tranzacționare a criptomonedelor după ce Beijingul a interzis schimburile de criptomonede în 2017.

„În cele din urmă, China va pierde puterea de calcul criptografică și pe piețele externe”, a scris fondatorul BTC.TOP, Jiang, într-o postare pe blog, prin Weibo, prezicând creșterea bazinelor miniere din SUA și Europa.

Chen din Novem Arcae a spus că nebunia criptografică, dacă nu este limitată, s-ar putea transforma în spumă asemănătoare cu mania lalelelor olandeze din secolul al XVII-lea – adesea considerată ca fiind prima bulă financiară din istoria înregistrată.

„Singura diferență este că, după ce a izbucnit balonul de lalele, au mai rămas câteva flori frumoase”, a spus Chen.

„Dar când balonul monedei virtuale izbucnește, ceea ce ar mai rămâne sunt doar niște coduri de computer.”

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata