Moneda euro a înregistrat o scădere de 0,7% iar indicele dolarului a înregistrat un nou maxim al ultimelor două decenii.

Foto: ştireadeazi.ro
41

După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat campania de mobilizare parțială în Ucraina, moneda euro a înregistrat o scădere de 0,7% pe parcursul zilei. De asemenea, bursele europene sunt setate să scadă, în schimb indicele dolarului a înregistrat un nou maxim al ultimelor două decenii.

Astăzi 21 septembrie 2022, moneda Euro a scăzut, iar piețele de obligațiuni sigure din zona euro s-au redresat, după ce președintele rus Vladimir Putin a acuzat Occidentul de șantaj nuclear împotriva Rusiei. Euro a coborât până la un minim de 0,9885 dolari și a scăzut cu 0,7% pe parcursul zilei.

Într-un discurs în care a anunțat o mobilizare parțială pentru campania militară în Ucraina, Putin a mai spus că Rusia are „o mulțime de arme pentru a răspunde” la ceea ce el a numit amenințări occidentale și a afirmat că nu blufează.

 Bursele scad, investitorii se îndreaptă spre active de refugiu după discursul lui Putin

În acest sens, piețele bursiere au scăzut, iar activele de refugiu, inclusiv titlurile Trezoreriei americane și yenul japonez, au înregistrat creșteri ale solicitărilor, anunțul președintelui rus Vladimir Putin privind o mobilizare militară parțială afectând o piață deja neliniștită de înăsprirea politicii Fed.

Bursele europene sunt setate să scadă, contractele futures EuroStoxx50 pierzând până la 1%, la cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii iulie, informează Reuters.

Indicele dolarului a marcat un nou maxim al ultimelor două decenii

Monedele din Europa s-au prăbușit, euro scăzând cu 0,65%, la 0,9903 dolari, iar lira sterlină a pierdut 0,38%, la 1,1338 dolari, după ce a atins un nou minim al ultimilor 37 de ani, la 1,1304 dolari.

Indicele dolarului, care măsoară moneda în raport cu șase valute, a crescut cu 0,61%, până la 110,84, și a marcat un nou maxim al ultimelor două decenii la 110,87. Totuși, dolarul a fost ușor mai slab în raport cu yenul, o altă monedă de refugiu, la 143,615 .

Prin decretul semnat de mobilizare parțială, Putin a afirmat că apără teritoriile ruse din Ucraina

În opinia sa, „Noutățile din Rusia au făcut ca euro și lira sterlină să se vândă puternic, în timp ce dolarul este mai puternic față de aceste monede europene, dar yenul este și mai puternic, deci acestea sunt fluxuri tipice de tip „safe-haven””, a declarat Shinichiro Kadota, strateg senior FX la Barclays în Tokyo.

Putin a anunțat că a semnat un decret în ceea c privește mobilizare parțială care va începe miercuri, motivând că apără, astfel, teritoriile sub influența rusă din Ucraina.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online