Bursierii europeni își plasează pariurile blockbuster în întuneric

Gândiți-vă la un joc de poker exclusiv în care pariul minim este aproape de 1 milion de dolari. Versiunea de tranzacționare a acțiunilor, „fonduri întunecate” care găzduiesc tranzacții blockbuster, atrag mulți bani în Europa.

Creșterea lor a fost rapidă.

Pe 24 iunie 2016 – a doua zi după votul Brexit – doar 3% din tranzacțiile de pe platforma de acțiuni Turquoise a Bursei de la Londra au fost efectuate în fondul său întunecat prin așa-numitele tranzacții bloc, mega-pariuri de aproximativ 800.000 dolari sau mai mult.

Avansează aproximativ patru ani până la 9 noiembrie 2020 – o altă zi importantă pentru piețe, când Pfizer a fost primul dezvoltator de vaccin COVID-19 care a anunțat că a produs un vaccin eficient- și 58% din tranzacții au fost executate în aceste blocuri uriașe.
Interesul în creștere este o dovadă că tranzacționarea în bloc a acțiunilor în stilul SUA „devine cu adevărat mainstream” în rândul investitorilor instituționali europeni, potrivit Robert Barnes, șeful global al piețelor primare la LSE Group.

LSEG face parte dintr-o mână de burse europene care încearcă să acapareze o parte din acțiune, având în vedere că fondurile întunecate – administrate în mod tradițional de bănci de investiții sau de platforme specializate – sustrag volumele comerciale în creștere din industria lor.

Operatorul de schimb paneuropean Euronext a declarat pentru Reuters că se pregătește să lanseze propria afacere – Euronext Block – în lunile următoare.

Tranzacțiile în blocuri sunt atât de mari – autoritățile de reglementare din UE stipulează cel puțin 650.000 de euro (795.000 de dolari) pentru acțiunile cu capitalizare mare – sunt, în practică, prea costisitoare pentru ca investitorii să le poată face pe bursele obișnuite unde pot muta piața și pot avea un mare impact asupra prețului .
Astfel de tranzacții „off-exchange” au reprezentat 4,2% din volumul total lunar de tranzacționare al UE în februarie, în creștere de la 1,5% în ianuarie 2017, potrivit băncii de investiții și a firmei de cercetare Rosenblatt Securities. În acea perioadă, tranzacțiile în bloc pe piața mai matură din SUA au scăzut de la 9,6% la 6,7%.

Astfel, afacerea este rapidă pentru blocurile întunecate, care se potrivesc cumpărătorilor și vânzătorilor departe de controlul mai larg al pieței și al reglementărilor.

Goldman Sachs a declarat pentru Reuters că volumele sale europene de tranzacționare în bloc în primul trimestru al anului 2021 depășiseră deja nivelurile pe tot anul pentru 2020, care în sine se dublase față de 2019. A refuzat să dezvăluie volume. O altă bancă americană de top a confirmat rate similare de creștere europeană, sub condiția anonimatului.

Printre alte locații de top, acțiuni în valoare de peste 7 miliarde de dolari au fost tranzacționate pe platforma europeană de tranzacționare în bloc a CBOE în aprilie și peste 10 miliarde de dolari la Liquidnet, potrivit datelor brokerului și firmei de analiză Instinet.

Jason Lenzo, șef de tranzacționare la Russell Investments, cu sediul în Londra, a declarat că, dacă volumele de tranzacționare în bloc vor continua să crească, investitorii ar trebui să se adapteze. Russell și-a mărit cota de tranzacții în bloc de la 30% din toate volumele de tranzacții acum câțiva ani la „mijlocul anilor ’30”, a adăugat el.

„Dacă există mai multe tranzacții bloc, atunci cu siguranță trebuie să vă schimbați strategia de tranzacționare”, a spus el. „Vrei să fii pe piața unde se concentrează lichiditatea.”
Trecerea spre întuneric a alarmat unele burse europene de masă, care fac lobby pentru controale mai stricte pe astfel de locații rivale, spunând că împiedică transparența.

Prețurile tranzacțiilor la fondurile întunecate sunt partajate cu piața mai largă sau „aprinsă” numai după ce tranzacția are loc, spre deosebire de tranzacționare, unde este afișată până când este executată.

Deutsche Boerse din Germania a declarat că tranzacționarea fondurilor întunecate ar putea avea un impact negativ asupra descoperirii prețurilor, atunci când a venit vorba de comenzi de dimensiuni mai mici, și că în cele din urmă aceasta va crește costurile de tranzacționare pentru emitenți și investitori.

„Tranzacțiile pe întuneric ar trebui să fie limitate pentru a nu dăuna formării prețurilor pe termen lung”, a spus Sandra Vincent, șefa structurii și reglementărilor pieței la Deutsche Boerse Cash Market.

Autoritățile de reglementare UE sunt îngrijorate și ele. Cu MiFID II în 2018, aceștia au decis că doar 8% din volumul mediu de tranzacționare al unui stoc poate fi tranzacționat prin fonduri întunecate și stabilesc limite minime pentru mărimea fiecărei tranzacții care-i poate exclude pe toți, cu excepția celor mai mari.

Cu toate acestea, fondul negru al LSE a devenit o sursă importantă de câștiguri de la decuplarea Marii Britanii de UE și de regulile sale.

Tranzacționarea pe Turquoise, un loc de tranzacționare deținut în majoritate de LSE, s-a dublat la aproximativ 241 miliarde de euro anul trecut, comparativ cu 2015, când bursa a început să raporteze volume pe întregul an pentru unitate. În aceeași perioadă, volumele de pe bursa principală a LSE au scăzut cu 18%, la 1,4 trilioane de euro.

Afacerea de tranzacționare în bloc a primit un plin în decembrie, când autoritățile de reglementare din Marea Britanie, care acum concurează cu continentul pentru investiții, au declarat că investitorilor internaționali li se va permite să tranzacționeze sume aproape nelimitate de acțiuni în țară.
Euronext a declarat pentru Reuters că ia o altă abordare. În loc să concureze cu jucătorii existenți mai concentrați pe acțiuni cu capitalizare mare, a spus că va lansa un loc de tranzacționare în bloc pentru capitaluri mici și mijlocii, pe care l-a descris ca fiind „deservit și neglijat” în tranzacționarea europeană în ansamblu.

„În următoarele câteva luni, încă nu pot da o dată, vom lansa ceva numit Euronext Block”, a declarat Simon Gallagher, șeful acțiunilor în numerar și al instrumentelor derivate la Euronext .

„În calcule medii, ar putea avea dimensiuni de comandă de 10.000 de euro, ceea ce echivalează cu o tranzacție de tip blue-chip pe piață”.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata