Marcel Boroş: România are planuri mari cu fondurile europene în acest an

Foto: news.ro
271

În prezent, Marcel Boroş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a venit cu detalii de ultimă oră privind contractele semnate de la începutul acestui an, dar şi privind planurile autorităţilor pentru restul anului în curs.

În contextul infoemaţiilor sale, detalii noi de la ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, cu privire la modul în care România atrage şi foloseşte fondurile europene.

Autorităţile ţintesc o rata de absorbţie a fondurilor europene în 2023 de peste 95%

Încă din luna ianuarie 2023, Autorităţile de Management ale programelor operaţionale aferente perioadei 2014 – 2020 au transmis către Autoritatea de Certificare şi Plată din cadrul Ministerului Finanţelor, spre certificare şi rambursare, declaraţii de cheltuieli în valoare totală de 184 milioane de euro, se arată într-un comunicat oficial al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Detaliat, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Infrastructură Mare a transmis declaraţii de cheltuieli în valoare de 104 milioane euro, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Competitivitate – 21 milioane euro, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional – 52 milioane euro şi Autoritatea de Management a Programului Operaţional Capacitate Administrativă – 7 milioane euro.

În opinia sa, ministrul Marcel Boloş spune că, în acest an, rata de absorbţie a fondurilor europene va fi adusă cat mai aproape de 100%, o valoare mai mică de 95% fiind de neacceptat.

Astfel, „Ne-am asumat că vom aduce anul acesta rata de absorbţie cât mai aproape de 100%, fără să ne permitem să acceptăm mai puţin de 95%. Începutul ne face să fim optimişti că vom reuşi ceea ce ne-am propus, după ce am semnat în 30 de zile peste 600 contracte de finanţare, în valoare de aprox. 257 milioane euro.

Ele se adaugă celor peste 2.300 semnate anul trecut. Cel mai important este că impactul proiectelor pe care le finanţăm prin aceste programe operaţionale se regăseşte atât în economie, prin sprijinul pe care l-am acordat mediului de afaceri, cât şi în calitatea vieţii din mediile rural şi urban, prin investiţiile în infrastructura de transport, în extinderea reţelelor de apă şi apă uzată, în energie verde sau în domenii precum educaţie sau sănătate”, a explicat ministrul.

În ianuarie, s-au semnat noi contracte în valoare totală de 257 milioane euro. Rata de absorţie pentru 2014-2020 a urcat astfel la 74%

În contextul procentual, referitor la execuţia Cadrului Financiar Multianual 2014-2020, Marcel Boloş a precizat că, până la această dată, sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanţări şi rambursări, aferente programelor finanţate au ajuns la circa 26,1 miliarde euro, adică 6,2 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent, din care 180 milioane euro în anul 2023, ceea ce reprezintă aproximativ 74% din alocarea UE aferentă acestor programe.

Exact, Comisia Europeană a rambursat României şi în jur de 12,55 miliarde de euro pentru plăţi directe în agricultură, adică 1,86 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent.

Aşadar, „Autorităţile de management au semnat 15.358 contracte de finanţare  cu beneficiarii, cu o valoare totală de aprox. 47,4 miliarde euro, iar plăţile totale către beneficiari în cadrul contractelor semnate însumează aprox. 20,1 miliarde euro.

Sumele solicitate Comisiei Europene sunt de aprox. 16,9 miliarde euro (5,02 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent). Din acestea, CE a efectuat rambursări de aprox. 14,94 miliarde euro: 4,4 miliarde euro de la începutul anului 2022, din care 180 milioane euro în anul 2023”, mai transmite MIPE.

Însă, în cadrul exerciţiului financiar 2014-2020 nu au fost dezangajate sume aferente programelor operaţionale, întrucât valoarea aplicaţiilor de plată transmise CE a acoperit necesarul de cheltuieli.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online