Alexandru Rafila: Pastilele cu iod nu trebuie luate în mod preventiv, ci trebuie administrate doar daca apare un incident nuclear

Foto: doctorul zilei.ro
28

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a venit cu explicații în ceea ce privește îndemnul adresat astăzi românilor cu vârsta sub 40 de ani privind pastilele de iodură de potasiu. Acesta a spus că preferă să adopte o variantă preventivă în care oamenii au acasă rezerve în caz de necesitate.

Astfel, afirmațiile ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, care i-a îndemnat pe românii cu vârsta sub 40 de ani să ridice pastilele cu iod puse la dispoziție de stat au stârnit o oarecare panică. Toate acestea au fost făcute în contextul bombardamentelor din Ucraina ce au avut loc foarte aproape de centrala nucleară Zaporojie.

Oficialul de la Sănătate a precizat că preferă să adopte un comportament preventiv și pastilele să fie distribuite, în caz de nevoie.

Pastilele nu trebuie luate preventiv

În contextul medical, Alexandru Rafila a explicat însă că aceste pastile nu trebuie administrate preventiv, ci doar în cazul unei catastrofe nucleare.

Astfel, „Pastilele cu iod nu trebuie luate în mod preventiv, ci trebuie administrate doar daca apare un incident nuclear care duce la o ameninţare legată de creştere a radioactivitatii. Persoanele de până în 40 de ani se pot prezenta la medicul de familie, fie ca sunt asigurați sau nu, acolo primesc o rețeta simplă, iar cu acea rețeta se duc la farmacie, de unde îşi ridica pastilele pe care le păstrează la domiciliu”, a declarat ministrul Sănătăţii la România TV.

După vârsta de 40 de ani pastilele nu aduc beneficii

Totodată, Alexandru Rafila a precizat și care este motivul pentru care aceste pastile sunt recomandate doar persoanelor cu vârsta până în 40 de ani. În plus ministrul a spus și cum se administrează acestea în funcție de vârstă, precizând că el, de exemplu, nu se califică pentru a primi.

În afirmaţiile sale, „Nici eu nu mă calific pentru administrarea iodurii de potasiu şi nici nu o să o iau, indiferent de situaţie. Așa scrie în prospectul medicamentului. Explicația este simplă, după vârsta de 40 de ani beneficiile administrării iodurii de potasiu sunt minime. După vârsta de 40 de ani administrarea acestor pastile nu aduce beneficii, ci mai degrabă există un risc de hipotiroidie, din cauza asta există aceasta recomandare de pana la 40 de ani.

Noi am început de o lună și jumătate această campanie. Foarte puțini dintre cetățeni au făcut acest lucru. Prefer să adoptăm un comportament responsabil, preventiv, pentru ca în cazul unei crize timpul va fi foarte scurt şi se creează panică. Prefer o variantă în care lumea face din timp rezerve la domiciliu și în caz de nevoie se administrează aceste pastile.

Cetățeanul nu trebuie să plătească nimic, ele sunt gratuite. Costul de producție acoperit de Guvern este sub un leu. În funcție de vârstă se iau maximum 2 pastile pentru o persoană adultă, un copil va lua o fracțiune de pastilă, pastilele se iau o singură dată”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Cererea de pastile de iodură va crește

Din punct de vedere preventiv, în ceea ce privește sistemul de distribuţie a pastilelor de iodură de potasiu, acesta este „perfect funcţional”, a mai declarat, luni, ministrul Sănătăţii.

Astfel, „Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională. (…) Este un sistem perfect funcţional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să îl punem la punct”, a afirmat Rafila.

El a precizat că este posibil ca, pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, cererea de pastile de iodură de potasiu să crească.

Aşadar, „Pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, este posibil ca cererea să crească, dar medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească micro-comprimatele de iodură de potasiu”, a explicat ministrul.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata