ANPC vine cu un acertisment şi cu o serie de sfaturi pentru români în ceea ce privește achiziționarea peștelui

48

În perioada următoare, peștele va fi cel mai căutat aliment, având în vedere că va veni Buna Vestire și Floriile. Pe acest fond, directorul ANPC a venit cu o serie de sfaturi pentru români în ceea ce privește achiziționarea peștelui.

Concret, într-o postare pe pagina sa de Facebook, directorul ANPC, Paul Anghel, a explicat la ce ar trebui să fim atenți când cumpărăm pește. În explicaţiile sale, nu ar trebui să cumpărăm pește ”din locuri neautorizate, intrucat comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea”.

În plus, directorul ANPC a mai spus că trebuie să avem în vede mai multe lucruri atunci când cumpărăm peşte, pentru ca acesta să nu ne pună sănătatea în pericol. Din punctul său de vedere, trebuie să avem grijă la următoarele aspecte:

  • trebuie să acordăm atenție aspectului exterior al produsului pentru a ne forma o primă idee cu privire la prospețimea lui
  • dacă produsul prezintă o suprafață ”mazguita, lipicioasa, deshidratata, cu pete de mucegai” nu ar trebui să îl cumpărăm, același lucru aplicându-se și pentru produsele cu un miros și culoare modificate
  • nu trebui să cumpărăm pește sau produse din pește despre care avem îndoieli cu privire la prospețime, calitate și modalitatea de informate prin etichetă
  • trebuie să fim foarte atenți la etichetă și să nu cumpărăm produse la care aceasta lipsește
  • nu trebuie să cumpărăm produse din pește sau pește care nu are pe etichetă data limită de consum, același lucru aplicându-se și pentru produsele la care data de expirare este modificată sau depășită
  • trebuie să solicităm și să păstrăm bonul fiscal pentru eventualele reclamații

Astfel, ”La achizitionarea produselor din peste refrigerate sau congelate, acordati o atentie deosebita aspectului exterior al produsului si conditiilor de depozitare impuse de producator, atat in magazinul de comercializare, cat si la domiciu. Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai in stare congelata iar la decongelare trebuie sa prezinte gustul si mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective. Avertizez asupra faptului ca este interzis ca produsele alimentare congelate sa se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate”, mai spune Paul Anghel.

De asemenea, acesta a mai spus ”nu achizitionati produsele la care constatati existenta aglomerarilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenta de gheata în ambalaj si acordati o atentie deosebita cand cumparati produsele alimentare congelate asupra modului de prezentare a ambalajului. Nu achizitionati produse la care constatati ca ambalajul este murdar, degradat, nu este inchis etans si nu asigura salubritatea produsului” conchide acesta.

Directorii ANPC au descoperit multe nereguli în anii anteriori

În același mesaj, Paul Anghel i-a informat pe oameni cu privire la neregulile descoperite de inspectorii ANPC în cadrul verificărilor efectuate în anii anteriori.

  • ”chefal proaspat expus la comercializare pe pat de gheata prezenta muschiul cu o consistenta flasca, burta moale umflata – amestecat cu chefal care era proaspat si fara deficiente”
  • ”crap proaspat care prezenta semne vizibil de alterare (ochii retractati in orbite si burta moale), produsul era in afara datei limita de consum”
  • ”scrumbie sarata, in vid, cu lichid in ambalaj, datorita devidarii, produsul avand consistenta moale si miros nespecific”
  • ”macrou congelat cu arsuri de congelare, din cauza depozitarii incorecte”
  • ”conserve de “sardine in ulei natural” care aveau declarat pe eticheta o cantitate neta de 200 g si un continut de peste de 120 g, adica 60%, fata de minim 70% prevazut”
  • ”conserve de „sardine in ulei vegetal”, conform declaratiilor de pe eticheta („ingrediente: sardinella gibosa 72%, apa, ulei soia 5.6%”) aveau un continut de apa in jur de 22%, fata de maximum 8% admis”
  • ”file Pangasius cu glazura protectoare declarata de 20%, la care s-a determinat dupa decongelare o proportie de glazura de peste 28%”
  • ”cod congelat, provenienta Spania pe a carui eticheta se declara glazura „0”, iar in urma analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazura”
  • ”produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fara mentionarea tuturor ingredientelor si neinscrierea datei durabilitatii minimale pe eticheta”
  • ”tilizarea de denumiri improprii / mentiuni menite a induce in eroare consumatorii (hering provienenta Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunare, baby hering provenienta Polonia, comercializat sub denumirea de oblet)”.

”O abatere frecvent intalnita in cadrul actiunilor de control, desfasurate in anii anteriori, este nerespectarea conditiilor de depozitare si expunere la comercializare, respectiv: peste expus in conditii necorespunzatoare direct pe paviment, peste care prezenta modificari organoleptice – solzi desprinsi, consistenta flasca a muschiului, peste si produse din peste depozitate in afara spatiului frigorific la temperatura mediului ambiant intr-un depozit neamenajat, impropiu si neautorizat, peste sarat (sprot si platica) depozitat in agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilita de producator”, a fost mesajul directorului ANPC, Paul Anghel.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro