Deciziile Chinei, provocate de noile decese de Covid au avut un impact imediat asupra burselor

48

În ziua de luni, 21-11-2022, bursele mondiale au scăzut, fiind influenţate puternic de noile restricţii decise la Beijing. Astfel, preţul petrolului a scăzut, tot ca urmare a unor informaţii venite dinspre China şi Arabia Saudită, însă cotaţiile şi-au revenit ulterior.

Deciziile Chinei provocate de noile decese de Covid

la începutul săptămânii, bursele internaţionale au fost în scădere, principalul motiv fiind reinstaurarea restricţiilor de covid-19 în China, cea de-a doua economie a lumii.

Totul a fost motivat de creşterea cazurilor de Covid-19 şi de noile decese înregistrate în această ţară, iar acum bursele sunt îngrijorate cu privire la impactul asupra economiei Chinei, relatează jurnaliştii agenţiei Reuters.

În acest sens, Thomas Hayes, preşedintele Great Hill Capital din New York, spune: „Părea că politica zero COVID se mişcă în direcţia corectă şi toată lumea era entuziasmată, dar guvernul chinez ia măsuri puternice şi, pe termen scurt, vor fi întârzieri.”

Concret, cel mai larg indice mondial al acţiunilor, MSCI, a scăzut luni, 21 noiembrie, cu 0,92%, în timp ce indicele pan-european Stoxx 600 a rămas constant.

Astfel, toţi cei trei indici mari de pe Wall Street au fost tranzacţionaţi în scădere, declinul fiind influenţat şi de vânzările de acţiunilor din sectorul tehnologiei, energiei şi acţiunilor companiilor de consum. Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 0,29%, S&P 500 cu 0,58%, iar Nasdaq Composite cu 1,16%.

Cum a evoluat preţul petrolului?

Cât despre preţurile mondiale ale petrolului, acestea au atins cel mai mic nivel de la începutul lunii ianuarie şi până acum. Principalele motive sunt preocupările legate de cererea mai scăzută de combustibil din China, ca efect al blocajelor cauzate de Covid-19, dar şi informaţiile potrivit cărora Arabia Saudită şi alţi membri OPEC poartă discuţii cu privire la o potenţială creştere a producţiei.

Exemplu: Contractele futures pentru ţiţeiul Brent pentru ianuarie au scăzut cu 5,32%, până la 75,82 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) pentru decembrie au scăzut cu 5,19%, până la 83,07 dolari.

Ulterior, cele două contracte au recuperat pierderile, în urma anunţului făcut de Arabia Saudită, care a negat că ar purta discuţii despre mărirea livrărilor de petrol.

Aşadar, petrolul Brent pentru ianuarie a închis în declin cu 17 cenţi, la 87,45 dolari pe baril, iar WTI pentru decembrie în scădere cu 35 de cenţi, la 79,73 dolari pe baril. Contractele WTI pentru ianuarie, mai active, au coborât cu 7 cenţi, la 80,04 dolari pe baril.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro