Din cauză că lipsește un medicamente important, operațiile care nu sunt urgente au fost amânate

38

În România, nu se mai găsesc unele medicamente foarte impertante! Astfel, pacienții de la un spital din România au parte de vești nu tocmai bune. Din cauză că lipsește un medicamente important, operațiile care nu sunt urgente au fost amânate. Ministrul Sănătății spune că stocurile vor fi refăcute.

Nu se mai găsesc aceste medicamente! Operațiile care nu sunt urgente au fost amânate

În contextul sanitar, spitalele și farmaciile din România spun că există o criză a medicamentelor, în timp ce producătorii din industria farmaceutică precizează că această criză vine pe fondul politicii prețurilor. Drept urmare, un spital din Constanța a decis ca toate operațiile care nu sunt urgente să fie amânate.

De asemenea, în anul acesta s- a înregistrat cele mai multe întârzieri în aprovizionarea cu medicamente din ultimii 7 ani. Ministrul Sănătății a vorbit despre acest aspect și a precizat că principala problemă este reprezentată de faptul că instituțiile statului sunt obligate să cumpere medicamente la cel mai mic preț posibil.

În afirmaţiile sale, ”Mecanismul de preț din România, de foarte multe ori, descurajează firmele să producă medicamente, și mai ales pentru generice, acest preț e extrem de redus și câteodată renunță la fabricație. Lucrurile se pot acutiza, mai ales în condițiile în care producătorii de medicamente au semnalat o creștere a costurilor din cauza modificărilor de pe piața energiei”, spune ministrul Alexandru Rafila.

Totuși, nu este ceva nou. Directorul de la Terapia Cluj, Dragoș Damian, spune că a atras atenția cu privire la acest aspect de vreo cinci ani.

În opinia sa, ”De vreo 5 ani atragem atenția cu privire la criza medicamentelor, când nici măcar nu era criza materiilor prime. Dispariția produselor fabricate în țară… nu e o soluție să aduci pe nevoi speciale, asta va face să dispară și mai multe medicamente făcute în țară”, spune acesta.

Operațiile care nu sunt urgente au fost amânate la un spital din Constanța

În contextul dat, pacienții de la Spitalul Județean din Constanța au parte de vești proaste. Cei care nu trebuie operați de urgență trebuie să mai aștepte din cauză că medicamentele pentru anestezie generală sunt pe sfârșite.

Producția acestor medicamente a fost oprită pentru o perioadă de timp deoarece s-au descoperit neconformități în ceea ce privește calitatea produsului final.

În declaraţiile sale, ”La momentul acesta mai avem circa 50 de fiole, la nivelul spitalului. Țin să menționez că la un pacient se folosesc în jur de 5-6 fiole. Există un medicament înlocuitor, dar este extrem de scump”, spune Marius Prăzaru, directorul medical al Spitatului Județean de Urgență din Constanța.

Medicamentul va fi din nou disponibil, dar din import

În afirmaţiile sale, ministrul Alexandru Rafila a mai precizat că acest medicament va fi din nou valabil în România de săptămânile viitoare, însă din import.

Concret, ”Orice spital mare trebuie să aibă o rezervă dintr-un produs care se folosește pe scară largă, zilnic, la aproape toate intervențiile chirurgicale. E o problemă mai degrabă de organizare a spitalului, decât o problemă la nivelul țării”, a mai spus șeful de la Sănătate la Digi24.

Pe de altă parte, reprezentanții firmei care produce medicamentul spun că în depozit există 51 de mii de cutii, ceea ce acoperă necesarul pe trei luni.

La rândul său, ”Am finalizat producția a 51.000 cutii de Neostigmină care au ajuns în depozitele noastre la finalul săptămânii trecute. Am informat distribuitorii de disponibilitatea medicamentului și sperăm ca în cel mai scurt timp medicamentele să ajungă la spitalele care au nevoie. Conform estimărilor noastre, această cantitate acoperă necesarul pentru 90 de zile al spitalelor”, anunță Zentiva România într-un comunicat de presă.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata