În prezent, în Iran, 70 de lovituri de bici și 8 ani de închisoare

22

În justiţia din Teharan, o militantă iraniană pentru drepturile omului, a fost condamnată la 8 ani de închisoare şi 70 de lovituri de bici. Soţul ei, stabilit la Paris, a afirmat că nu ştie motivul condamnării şi a subliniat că audierea femeii a durat cinci minute.

În opinia sa, „Într-un proces de cinci minute, Narges Mohamadi a fost condamnată la opt ani de închisoare şi 70 de lovituri de bici”, a declarat Taghi Rahmani, soţul activistei, pe Twitter.

În plus, Rahmani a indicat că, din moment ce nu şi-a putut contacta soţia, nu are mai multe detalii despre proces şi că sentinţa include şi o interdicţie de doi ani a accesului la „telecomunicaţii”. „Noul verdict nu este clar pentru noi”, a spus el. Autorităţile iraniene nu au raportat condamnarea.

Din datele EFE, se arată că Mohamadi, care a condus Centrul pentru Apărarea Drepturilor Omului din Iran, a fost eliberată din închisoare în 2020, după câţiva ani în spatele gratiilor, ea fiind acuzată că acţionează împotriva securităţii naţionale şi de propagandă împotriva sistemului.

Iar, în perioada îndelungată în spatele gratiilor, Mohamadi a petrecut timp în izolare şi a făcut greva foamei, ceea ce i-a înrăutăţit starea de sănătate.

Astfel, că în noiembrie 2021, a fost arestată din nou, în timp ce participa la o slujbă religioasă pentru un activist care a murit în timpul protestelor din 2019, care au început din cauza creşterii preţurilor la combustibil şi s-au extins în demonstraţii împotriva clasei politice a ţării.

Despre aceasta, Amnesty International a denunţat că în timpul acestor proteste s-au înregistrat peste 300 de morţi şi mii de deţinuţi.

Mai mult, în lunile anterioare arestării ei, activista a lucrat cu familiile celor ucişi în timpul acelor proteste în căutarea dreptăţii, precizează autorităţile.

Aşadar, Amnesty International a condamnat arestarea lui Mohamadi anul trecut, numind-o pe activistă „o prizonieră de conştiinţă vizată pentru activităţile sale paşnice privind drepturile omului”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata