Joachim Nagel se așteaptă că în lume decembrie, inflația din zona euro să ajungă la vârful de peste 10%

34

În contextul financiar european, ceva ce nu s-a mai întâmplat de ani buni, în cadrul unui scenariul care este unul cât se poate de sumbru pentru luna decembrie din acest an. Astfel, Banca Federală Germană, dar și Banca Centrală Europeană trage semnalul de alarmă.

Întreg continentul trebuie să se pregătească pentru ce este mai rău. Un semnal de alarmă în acest sens vine de la președintele Băncii Federale Germane (Bundesbank) și totodată membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), Joachim Nagel.

În avertizarea sa, oficialul german a făcut o serie de declarații la postul de radio Deutschlandfunk. Concret, Joachim Nagel se așteaptă că în lume decembrie, inflația din zona euro să ajungă la vârful de peste 10%.

În același timp, Nagel a mai adăugat și că o încetinire a creșterii economice sau o recesiune nu pot fi excluse.

Astfel, „Cu toate acestea, concluzia este că prețurile stabile sunt în cele din urmă mult mai importante pentru creșterea pe termen mediu și lung și perspective economice bune pentru zona euro”, a subliniat el.

Germania se așteaptă la o explozie de prețuri în UE

Într-un scenariu obtimist, oficialul german a mai precizat că există și vești bune. Mai exact, o perioadă de dificultăți economice ar putea fi depășită. Pe de altă parte, șeful Bundesbank se mai așteaptă și la o creștere a prețurilor.

În viziunea sa, „Am spus deja că ceea ce vedem în cifre, în acest moment este că prețurile vor continua probabil să crească, în decembrie, inflația ar putea foarte bine să depășească 10%”, a spus Nagel.

În plus, de abia în anul următorul lucrurile s-ar mai putea redresa. Oficialul german precizează că începând cu 2023, rata anuală a inflației ar șanse să scadă ușor. Pe de altă parte și atunci aceasta va fi mult prea mare și va depăși în continuare 6%.

Menționăm faptul că nu doar Germania a prezentat un scenariu sumbru pentru următoarele luni. La rândul ei, Comisia Europeană anunța că în luna august rata medie a inflației în zona euro a atins un nivel record de 9,1% de la un an la altul.

Amintim faptul că de la începutul anului și până în prezent, rata inflației a crescut constant și a înregistrat un record absolut începând cu luna martie, la câteva zile după războiul declanșat din Ucraina.

Zona euro este în pragul recesiunii

În acest sens, datorită crizei energetice și a creșterii inflației, zona euro este în pragul recesiunii. Amintim și că la finalul săptămânii trecute, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis să majoreze trei dobânzi cheie cu 75 de puncte de bază și a semnalat creșteri suplimentare viitoare.

Astfel, dobânda de bază a fost majorată la 1,25%, rata la depozite este acum de 0,75%, iar la creditele pe termen scurt BCE – 1,5%.

În același timp, BCE și-a modificat și previziunile privind creșterea PIB-ului UE în 2023. Dacă până acum se vorbea despre o creștere de 2,1%, conform noilor estimări este vorba despre 0,9%.

Aşadar, BCE și-a crescut, de asemenea și prognoza de inflație, care până la sfârșitul anului 2022. poate fi 8,1%, 2023 – 5,5%, 2024 – 2,3%.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro