Locuitorii din jurul centralei nucleare de la Zaporojie sunt evacuați

25

În contextul siguranţei, locuitorilor din jurul centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, sunt la ora transmiterii acestei știri evacuați. Ucraina cere cetățenilor să prăsească zona respectivă pentru a limita riscul unei tragedii, în condițiile în care forțele ruse bombardează zona respectivă.

Astfel, Ucraina le-a cerut miercuri seară cetățenilor care locuiesc în teritoriile ocupate de Rusia din jurul centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, să evacueze imediat zona pentru propria lor siguranță. Mesajul a fost transmis de la cel mai înalt nivel, de vicepremierul Ucrainei.

Locuitorii din jurul centralei nucleare de la Zaporojie, evacuați. Ucraina cere cetățenilor să părăsească zona

Concret, vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a cerut recent, printr-un mesaj pe Telegram, ca locuitorii din jurul centralei nucleare Zaporojie să evacueze zona de urgență.

Astfel, ”Fac apel la locuitorii districtelor adiacente centralei nucleare Zaporojie… evacuați! Găsiți o cale să ajungă în teritoriul controlat”, a transmis Irina Vereșciuk.

În același timp, primarul exilat din Energodar, oraș ce deservește centrala nucleară, a transmis, tot printr-un mesaj pe Telegram, că zona respectivă se află sub atacurile armate ale forțelor ruse și că orașul nu are în prezent electricitate. Totuși, Rusia neagă atacul asupra civililor și acuză Kievul de bombardarea centralei nucleare.

Situația se complică la centrala nucleară Zaporojie. Aceasta ar putea fi închisă

În plus, situaţia de la centrala nucleară Zaporojie se deteriorează pe zi ce trece, iar autorităţile ucrainene se gândesc foarte serios la închiderea completă a acesteia, având în vedere că folosirea generatoarelor diesel de rezervă nu este fezabilă pe termen îndelungat. O serie de detalii de ultimă oră cu privire la centrala nucleară Zaporojie, considerată, pe bună dreptate, cel mai fierbinte punct al Europei în acest moment, au frapat presa internațională.

De altfel, anunţul făcut miercuri, 7 septembrie, de către inspectorul șef pentru securitatea nucleară din Ucraina,  au afirmat că autoritățile de la Kiev analizează foarte serios posibilitatea închiderii centralei nucleare aflate în sudul ţării, scriu jurnaliştii americani de la CNN.

Concret, Oleh Korikov, inspectorul șef de stat pentru securitatea nucleară și radiologică din Ucraina, spune că ţara sa ia în considerare închiderea centralei nucleare Zaporojie din cauza deteriorării situației de securitate.

Aşadar, „Dacă apar condiții care necesită închiderea, centrala și unitatea de putere nr. 6 vor fi închise. Deteriorarea continuă a situației, lipsa prelungită a alimentării cu energie electrică de la o sursă externă de electricitate ne vor forța să desfășurăm generatoare diesel de rezervă, și este extrem de dificil de făcut aprovizionarea cu motorină în timpul războiului”, a precizat inspectorul şef de stat Oleh Korikov.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro