Relațiile dintre Rusia și Iran se dezvoltă în toate domeniile

25

În data de 15 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a spus că relațiile dintre Rusia și Iran se dezvoltă în toate domeniile. Declarația liderului de la Kremlin a venit în cadrul unei întrevederi cu liderul iranian Ibrahim Raisi, pe marginea summitului organizației de cooperare de la Shanghai (SCO).

Concret, președintele rus a subliniat că, din punct de vedere bilateral, cooperarea evoluează pozitiv, inclusiv în domeniile high-tech. Vladimir Putin a reamintit lansarea de la Cosmodromul Baikonur a satelitului de teledetecție a Pământului, fabricat de întreprinderi rusești din ordinul Iranului.

De asemenea, acesta a spus că pozițiile Moscovei și Teheranului sunt apropiate sau coincid în multe probleme internațional.

Astfel, „Legăturile interregionale sunt în curs de dezvoltare. Cooperăm activ pe scena internațională și, în multe puncte, pozițiile noastre sunt apropiate sau, după cum spun diplomații, coincid”, a declarat Vladimir Putin.

Moscova și Teheranul finalizează pregătirea unui acord de anvergură

În contextul bilateral, acesta a subliniat că Moscova și Teheranul finalizează pregătirea unui acord de anvergură care le va transfera relațiile la nivelul parteneriatului strategic. După cum a remarcat Putin, cifra de afaceri comercială dintre Rusia și Iran a crescut cu 81% anul trecut și cu încă 30% în primele cinci luni ale acestui an.

Mai mult, in viitor, liderul rus a spus că Rusia face totul pentru a face din Iran un membru cu drepturi depline al OCS.

În afirmaţiile sale, „Partenerii noștri din această organizație v-au susținut candidatura, ultima formalitate rămâne. Aceasta este într-adevăr o formalitate, iar Iranul se alătură acestei organizații internaționale deja serioase, mari și autoritare. Și suntem foarte mulțumiți de acest lucru”, a declarat președintele rus.

În altă ordine de idei, Vladimir Putin nu a ratat momentul și a criticat țările Occidentale. Țările occidentale „sunt stăpânii cuvântului lor: vor să dea, vor să ia”, a comentat liderul de la Kremlin politica Statelor Unite și a Uniunii Europene. În același timp, liderul rus a criticat țările europene și Statele Unite ale Americii pentru inconsecvență.

La rândul său, președintele iranian Ibrahim Raisi a mulțumit părții ruse pentru susținerea aderării Teheranului la Organizația de Cooperare de la Shanghai (SCO). Potrivit liderului iranian, nu numai Iranul, ci și toți membrii asociației vor beneficia de aderarea Teheranului la OCS.

Din afirmaţiile ministerului uzbec de Externe, Iranul a semnat un memorandum care deschide calea aderării la Organizația de Cooperare de la Shanghai. Documentul a fost semnat de ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahiyan și de secretarul general al SCO, Zhang Min. Începutul procedurii de aderare a Republicii Islamice la organizație a fost stabilit la summitul de la Dușanbe din septembrie 2021.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro