Rusia și China au trimis opt nave de război, în mările din apropierea Japoniei

Foto: blaknews.ro
62

Cele două forțe mondiale, Rusia şi China au trimis opt nave de război într-o zonă cheie. Este o demonstrație de forță care provoacă îngrijorare maximă pe tot globul.

Astfel,  cel puțin opt nave de război din Rusia și China au fost observate în mările din apropierea Japoniei.

Desfăşurarea s-a petrecut în această săptămână și este perceput ca un alt semn al presiunii aparente pe care cei doi parteneri o exercită asupra Japoniei, pe măsură ce relațiile se deteriorează din cauza crizelor din Ucraina și Taiwan.

În contextul declarațiilor făcute de ministerul japonez al Apărării, cinci nave de război rusești, conduse de un distrugător antisubmarin, au fost văzute navigând prin strâmtoarea Tsushima. Această strâmtoare separă Japonia de Coreea de Sud.

Concret, „Flotila de cinci nave rusești se află de o săptămână în apropierea insulelor japoneze, de la Hokkaido, în nord, până la Okinawa, în sud”, a precizat ministerul, într-un comunicat de presă.

În urmă cu câteva zile, mai exact marți, a fost observat un alt lucru. Cel puțin două vapoare de război și o navă de aprovizionare din China au fost văzute în Insulele Izu, la aproximativ 500 de kilometri la sud de capitala Tokyo.

Una dintre aceste nave părea să fie Lhasa. Este vorba de un distrugător de rachete ghidate Type 55 și una dintre cele mai puternice nave de suprafață ale Chinei.

Este o demonstrație evidentă de forță atât din partea Rusiei, cât și a Chinei

Ministerul a declarat că acel grup operează în apele din apropierea Japoniei din data de 12 iunie.

Astfel, „Aceasta este o demonstrație evidentă de forță atât din partea Rusiei, cât și a Chinei. Aceste activități reprezintă o îngrijorare majoră pentru Japonia.

Nu în ultimul rând, urmărirea mișcărilor forțelor militare atât rusești, cât și chinezești reprezintă o presiune asupra resurselor Forțelor de autoapărare ale Japoniei”, a declarat James Brown, profesor asociat de științe politice la Universitatea Temple din Tokyo, potrivit CNN.

Din punct de vedere comparativ, până în acest moment, nu s-a precizat dacă grupurile navale din Rusia și China își coordonează acțiunile, așa cum au făcut-o în octombrie anul trecut. Atunci, 10 nave de război au participat la exerciții în care au înconjurat o mare parte din arhipelagul japonez.

Mai mult, Trebuie amintit că în timp ce premierul japonez Fumio Kishida găzduia la Tokyo un summit al liderilor Statelor Unite, Australiei și Indiei, forțele aeriene chinezești și rusești au efectuat patrule aeriene comune deasupra Mării Japoniei, Mării Chinei de Est și Oceanului Pacific de Vest.

James Brown a declarat, atunci, că găzduirea de către Kishida a acelui summit a fost doar unul dintre motivele pentru care Beijingul ar fi vrut să își arate nemulțumirea față de Tokyo.

Astfel, „Beijingul a fost iritat de declarațiile japoneze privind securitatea Taiwanului, pe care Partidul Comunist Chinez o consideră o chestiune internă”, a explicat Brown.

SUA a amenințat că va interveni militar dacă Beijingul va încerca să cucerească Taiwanul

În acest sens, la summitul de la Tokyo, președintele Joe Biden a declarat că Statele Unite vor interveni militar dacă China va încerca să cucerească Taiwanul prin forță. Ulterior, Casa Albă a retras acest comentariu, dar SUA menține o prezență militară puternică în Japonia, trupe care ar putea intra în joc în orice conflict legat de Taiwan.

Taiwanul și China continentală au fost guvernate separat de când naționaliștii învinși s-au retras pe insulă la sfârșitul războiului civil chinez, în urmă cu peste 70 de ani. Însă Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, consideră insula autoguvernată ca făcând parte din teritoriul său, deși nu a controlat-o niciodată.

Beijingul nu a exclus recurgerea la forța militară pentru a cuceri Taiwanul, iar Japonia vede conflictul din strâmtoarea Taiwan ca pe o amenințare la adresa securității sale. Între timp, Moscova a fost iritată de sprijinul acordat de Tokyo Ucrainei, a mai spus Brown. Acest sprijin a inclus impunerea de sancțiuni împotriva Moscovei și expulzarea diplomaților ruși.

„Prin urmare, Rusia dorește să își folosească puterea militară pentru a intimida Japonia în speranța că acest lucru va descuraja Tokyo să impună și alte astfel de măsuri”, a adăugat Brown.

Sursa:
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata