Sorin Grindeanu: A fost semnat Memorandumul privind construcţia autostrăzii Timişoara – Moraviţa

Foto: oraşul-timişoara.ro
23

În data de 23-06-2022, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că a semnat împreună cu omologul său din Republica Serbia, Tomislav Momirovic, Memorandumul privind construcţia autostrăzii Timişoara – Moraviţa, care va lega rutier cele două ţări, printr-o autostradă, până la Belgrad.

În contextul rutier, proiectul lansat încă din în anul 2016, prevedea ca partea română să construiască un drum expres pe tronsonul Timişoara – Moraviţa, care să se conecteze direct la sistemul de autostrăzi din Serbia.

Banii necesari finanţării lucrărilor vor fi asigurați din fonduri europene

Din punct de vedere financiar, ministrul transporturilor a declarat că banii necesari finanţării lucrărilor pe tronsonul de 73 de kilometri există, fiind asiguraţi din fonduri europene, iar în primăvara viitoare va fi lansată licitaţia pentru proiectarea şi execuţia şoselei.

În afirmaţiile sale, „Odată cu semnarea acestui Memorandum, trecem la profil de autostradă Timişoara – Moraviţa. În anul 2016, a mai fost o tentativă de a se semna un astfel de Memorandum, dar din păcate, partea română nu a considerat o prioritate acest proiect. L-am reluat şi în acest moment ne aflăm în elaborarea studiului de fezabilitate.

În toamna acestui an vom termina studiul de fezabilitate, iar în primăvara anului viitor va fi lansată licitaţia pentru proiectare şi execuţie, ceea ce înseamnă ca, după evaluarea ofertelor, sper eu, în vara viitoare să înceapă să se lucreze. Avem finanţare, acest proiect face parte din Masterplanul de Transport al României. Lipsea acest Memorandum, pentru a avea autostradă, şi nu drum expres”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

În plus, Sorin Grindeanu a mai precizat că valoarea acestui proiect va fi stabilită în urma studiului de fezabilitate.

Apare o nouă autostradă în România!

Mai mult, joi 16 iunie, prim-ministrul Nicolae Ciucă a participat la semnarea contractului între CNAIR și compania Pizzarotti pentru execuția Lotului 1 al Autostrăzii Ploiești-Buzău (secțiunea A7).

După ce contractul a fost semnat, șeful Executivului a spus câteva cuvinte în legătură cu această lot, subliniind că întregul proiect este unul așteptat de mult timp.

În precizările sale, președintele Partidului Național Liberal (PNL) a mai spus că acest proiect este asigurat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), subliniind că prin acesta a fost alocată suma de 12 miliarde de euro.

Aşadar, ”Este un moment care începe să devină uzual, spun asta pentru că în urmă cu câteva zile a fost semnat primul contract pentru lotul Ploiești-Buzău din proiectul Autostrada Moldova. Este foarte important să asigurăm acest ritm de coerență derulării întregului program pentru că, așa cum am înțeles de la domnul ministru, obiectivul asumat pentru anul acesta este ca până pe 31 decembrie să fie semnate toate contractele pentru Autostrada Moldova.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata