SUA discută cu producătorii de energie din întreaga lume pentru aprovizionarea Europei, dacă Rusia invadează Ucraina

22
În prezent, Statele Unite sunt implicate în discuţii cu ţări şi companii importante producătoare de energie din întreaga lume cu privire la o posibilă reorientare a livrărilor către Europa dacă Rusia invadează Ucraina, au declarat marţi oficiali înalţi ai administraţiei Biden, citaţi de Reuters.

În acest sens, oficialii nu au menţionat ţările sau companiile specifice cu care au discutat pentru a asigura un flux neîntrerupt de energie în Europa pentru restul iernii, dar au spus că includ o gamă largă de furnizori, inclusiv vânzători de gaz natural lichefiat (GNL).

Despre acest lucru Reuters a relatat, la începutul acestei luni, că oficialii Departamentului de Stat discută despre planuri de urgenţă cu companiile energetice pentru a asigura aprovizionarea stabilă în Europa în cazul în care conflictul dintre Rusia şi Ucraina ar întrerupe aprovizionarea Rusiei.

Astfel, ”Am lucrat pentru a identifica volume suplimentare de gaze naturale non-ruse din diferite zone ale lumii, din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu până în Asia şi Statele Unite”, a declarat un înalt oficial al administraţiei, sub rezerva anonimatului.

”În mod corespunzător, suntem… în discuţii cu marii producători de gaze naturale din întreaga lume pentru a înţelege capacitatea şi dorinţa lor de a creşte temporar producţia de gaze naturale şi de a aloca aceste volume cumpărătorilor europeni”, a spus oficialul.

Planul Casei Albe este complicat de faptul că producătorii mondiali de GNL produc deja cât de mult pot. Reuters a scris că producătorii contactaţi le-au spus oficialilor guvernamentali americani că rezervele globale de gaze sunt reduse şi că există puţine disponibile pentru a înlocui volume mari din Rusia.

În contextul numărului, Rusia a desfăşurat aproximativ 100.000 de militari în apropierea graniţei cu Ucraina, înconjurând-o de la nord, est şi sud, stârnind îngrijorare în vest că Moscova se pregăteşte pentru un nou asalt militar după invazia sa în Crimeea din 2014.

Însă, guvernul rus neagă că plănuieşte o invazie, iar Moscova a citat răspunsul occidental ca dovadă că Rusia este ţinta, nu instigatorul agresiunii. Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ o treime din aprovizionarea cu gaze. Orice întrerupere a livrărilor de gaze de către Rusia către Europa ar exacerba criza energetică existentă cauzată de oferta insuficientă.

În acelaşi timp, preţurile record ale energiei au condus la creşterea facturilor la energie pentru consumatori, precum şi a costurilor de afaceri şi au stârnit proteste în unele ţări. Rusia furnizează în mod normal 40 de miliarde de metri cubi de gaze pe an Europei prin Ucraina, a declarat un înalt oficial al administraţiei, adăugând că ţara a redus deja la jumătate livrările prin această rută.

În opinia sa, „Pentru a ne asigura că Europa poate trece iarna şi primăvara, ne aşteptăm să fim pregătiţi să asigurăm livrări alternative care să acopere o majoritate semnificativă a deficitului potenţial”, a spus oficialul.

Aşadar, Cheia pentru asigurarea aprovizionării a fost şi identificarea locaţiilor unde ar fi deficitul, a spus oficialul. ”Povestea Europei este să vă asiguraţi că aveţi acces la locaţiile potrivite din Europa care ar fi cele mai afectate de întreruperea aprovizionării din Rusia şi unde stocurile sunt mai mici decât în ​​alte locuri din Europa”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata