Țara se confruntă cu secetă și temperaturi ridicate

În contextul agro-meteorologic, Italia se confruntă și cu alte probleme. Zone extinse au parte de temperaturi de până la 40 de grade Celsius.

În opinia sa, „Temperaturile vor creşte zilele următoare, ceea ce va fi şi începutul unui alt val de caniculă în ţara noastră”, a declarat meteorologul Guido Guidi.

Iar Fluviul Po a fost una dintre zonele din Italia cele mai afectate de secetă în acest an. Lipsa precipitaţiilor a făcut ca nivelurile apei să scadă mult sub medie în unele zone ale fluviului. Autoritatea responsabilă de fluviu au solicitat ca în albia fluviului să fie deviată apă din lacuri, cum ar fi din populara destinaţie turistică Garda. Consiliile locale s-au opus însă în trecut la astfel de măsuri.

Valul de caniculă va afecta Toscana, zona Lazio din jurul capitalei Roma, estul Siciliei şi Sardinia, conform forţelor aeriene italiene, responsabile totodată de prognoza meteorologică oficială în Italia.

În special în nordul Italiei, temperaturile au depăşit valorile normale în această perioadă, potrivit lui Guidi. Cauza este o masă de aer cald din nordul Africii, care afectează de asemenea Spania şi sudul Franţei.

În timp ce efectele nu sunt resimţite la fel de acut în Italia ca în celelalte două ţări, acestea sunt totuşi semnificative. Condiţiile meteorologice actuale se vor menţine probabil în următoarele săptămâni, a estimat Guidi.