Violeta Alexandru: Proiectul de lege care prevede ca la calcularea punctului de pensie să fie luată în considerare media ratei inflației

50

Luni 19 septembrie 2022, deputatul Violeta Alexandru, a declarat în Palatul Parlamentului că la calcularea punctului de pensie ar trebui să se ia în considerare încă un aspect important.

Astfel, Violeta Alexandru a anunțat că va depune un proiect de lege care prevede ca la calcularea punctului de pensie să fie luată în considerare media ratei inflației cu o lună înainte de momentul pregătirii bugetului.

În opinia sa, „În cadrul Biroului Politic Naţional al Forţa Dreptei am decis să iniţiem un proiect de modificare a legii pensiilor. Nu este corect ca Guvernul să nu ţină cont de creşterea ratei inflaţiei şi să nu indexeze cu exact cât este inflaţia pe anul în care discutăm. Propunerea noastră legislativă este ca în calculul punctului de pensie, începând cu anul viitor, să se ia în considerare media ratei inflaţiei cu o lună înainte de momentul pregătirii bugetului şi nu cea de cu un an în urmă, respectiv 50% din rata de creştere a câştigului salarial mediu brut la nivelul anului 2022”, a declarat vicepreședintele partidului Forța Dreapta la Palatul Parlamentului.

În contextul socio-financiar, fostul ministru al Muncii spune că această soluție îi va salva pe români de impactul pe care inflația și prețurile o au asupra pensiilor și salariilor.

Pensia nu reflectă majorarea inflației

În plus, Violeta Alexandru a mai spus că pensia pe care o primesc românii acum nu reflectă creșterea inflației, motiv pentru care calculele ar trebui făcute mai aproape de luna în care se pregătește, în loc de cu un an în urmă.

Aşadar, „Din punctul nostru de vedere, pe un calcul făcut la nivelul a 12 luni, începând cu luna noiembrie, presupunând că bugetul va fi adoptat în decembrie, asta înseamnă pentru români un punct al pensiei de 1.871, ceea ce înseamnă aproximativ 285 de lei pentru fiecare pensie pe care o vedem, crescută cu rata inflaţiei din acest an, o rată fără precedent şi care a avut un impact dezastruos asupra câştigurilor pensionarilor. Ei nu cerşesc, ei au în acest moment o pensie care nu reflectă cu nimic nivelul creşterii inflaţiei şi, ca atare, începând cu anul 2023 calculele trebuie făcute cât mai aproape de luna în care se pregăteşte, nu cu un an în urmă”, mai spune fostul ministru.

În contextul de activitate, deputatul Violeta Alexandru a mai precizat că proiectul legislativ va fi depus în Parlament în cursul zilei de marți, 20 septembrie 2022.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro